Μυτιληναίος: Στα €129 εκατ. τα καθαρά κέρδη το 2020

Στα €129 εκατ. ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της MYTILINEOS Α.Ε. (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA) για το 2020 καταγράφοντας πτώση 11% από τα 145 εκατ. του 2019. Το προτεινόμενο μέρισμα ανέρχεται στα €0,36 ανά μετοχή αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019. Τα παραπάνω αποτελέσματα. καταδεικνύουν την ανθεκτικότητα των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας σε μια δύσκολη χρονιά όπως ήταν το 2019. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της  MYTILINEOS Α.Ε :

Η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) ανήλθε σε €315 εκατ. παραμένοντας αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2019.

Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €129 εκατ., με το δείκτ των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS) να παραμένει σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 1.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €538 εκατ., με το δείκτη μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) παρέμεινε κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,71, παρά τις σημαντικές επενδύσεις, τη διανομή μερίσματος και την επαναγορά 6,14 εκατ. ιδίων μετοχών (ποσοστό 4,3% του συνόλου).

Προτεινόμενο μέρισμα €0,36 ανά μετοχή (προσαρμοσμένο για τις ίδιες μετοχές) που αντιστοιχεί σε 41% των καθαρών κερδών έναντι 35,5% το 2019.

Σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ευάγγελος Μυτιληναίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «….. τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουμε σήμερα πιστοποιούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι, με στήριγμα τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της MYTILINEOS και την άοκνη προσπάθεια του ανθρώπων μας, κατορθώσαμε να απορροφήσουμε αποτελεσματικά τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία του Covid-19, μείναμε στα επίπεδα του προηγούμενου έτους σε λειτουργική κερδοφορία (το οποίο νωρίς μέσα στο 2020 είχα θέσει ως στόχο), ενώ παράλληλα διατηρηθήκαμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Επιπλέον το 2020 επιταχύναμε τη διαδικασία μετασχηματισμού της MYTILINEOS που πλέον, μέσω και των νέων Τομέων Επιχειρηματικής δραστηριότητας, εστιάζει στους στόχους της ενεργειακής μετάβασης και αειφορίας».

Το ξεκίνημα του 2021 βρίσκει τη MYTILINEOS σε ισχυρή θέση

Ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου στοχεύει στη διατήρηση των περιθωρίων κερδοφορίας του, ενώ διεκδικεί ολοένα αυξανόμενα μερίδια αγοράς, αξιοποιώντας την ανταγωνιστικότητα του.

Ο Τομέας Μεταλλουργίας επωφελείται από τη σταθερότητα στις τιμές των Α’ υλών, καθώς και την ανάκαμψη των τιμών Αλουμινίου και της Αλουμίνας.

Οι Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, έχοντας προχωρήσει την ωρίμανση νέων έργων κατά το δεύτερο μισό του 2020, επιταχύνουν τις διαδικασίες συμβασιοποίησης και εκτέλεσης τους.

Σε σύγκριση με το 2019 σε ενοποιημένη βάση

O κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €1.899 εκ. έναντι €2.256 εκ. τo 2019, σημειώνοντας μείωση 16% που οφείλεται στο αδύναμο περιβάλλον τιμών των Τομέων της Μεταλλουργίας και Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου και στην χρονική μετατόπιση τόσο στην υλοποίηση, όσο και στη συμβασιοποίηση νέων έργων στους Τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης λόγω της πανδημίας.

Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα, καθώς διαμορφώθηκαν σε €315 εκ. έναντι €313 εκ. το 2019, επωφελούμενα από την ισχυρή επίδοση του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου.

Αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €129 εκ. έναντι €145 εκ. το 2019.

Ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα €538 εκ. έναντι €421 εκ. το 2019 , με το δείκτη του καθαρού δανεισμού προς EBITDA να διαμορφώνεται σταθερά σε επίπεδα χαμηλότερα του 2x (1,71).

Παράλληλα, μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ομολόγου ύψους €300 εκ. τον Ιούνιο του 2020 (το οποίο κανονικά έληγε τον Ιούνιο του 2022) η Εταιρεία διαθέτει ένα εξαιρετικό πιστωτικό προφίλ, καθώς δεν προβλέπονται σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι το τέλος του 2024.

Συνολικά, το 2020 η Εταιρεία αξιοποίησε στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και τις συνέργειες ανάμεσα στους Τομείς Δραστηριότητας, εντατικοποίησε τις δράσεις βελτιστοποίησης κόστους και με βασικό μοχλό τον Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου κατόρθωσε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στην πανδημία και να θέσει στέρεες βάσεις για ισχυρή ανάπτυξη τα αμέσως επόμενα έτη.