Επιχείρηση «Ειρήνη» – Ύποπτο εδώ και καιρό το τούρκικο πλοίο

Συνεχίζεται και σήμερα η διαμάχη ΕΕ και Τουρκίας με αφορμή την νηοψία του τουρκικού φορτηγού πλοίου Roseline A, από γερμανική φρεγάτα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ειρήνη» η οποία ευθέως απορρίπτει τουρκικούς ισχυρισμούς ότι ο έλεγχος του τουρκικού πλοίου την Κυριακή έγινε παρανόμως

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) αποκαλύπτει μυστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στη διάθεσή του και σύμφωνα με το αυτό, το πλοίο – τουρκικών συμφερόντων – ήταν ύποπτο ότι εδώ και καιρό, ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στην Λιβύη και είχε συνταχθεί ακόμη και ειδική έκθεση από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ σε θέματα εμπάργκο όπλων. Η εκτίμηση στην οποία καταλήγει το έγγραφο είναι αποτέλεσμα «συλλογής πληροφοριών». Επιπλέον, το όνομα του πλοίου αναφέρεται σε ειδική έκθεση του ΟΗΕ για την παραβίαση του εμπάργκο όπλων για τη Λιβύη που επέβαλε το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Όπως διαβάζουμε σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα της Deutsche Welle το εμπιστευτικό έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το dpa, αναφέρει ότι μέχρι στιγμής η αποστολή «Ειρήνη» δεν είναι σε θέση να πραγματοποιεί ελέγχους ακόμη και ενάντια στην αντίσταση του πληρώματος και του κράτους σημαίας, επειδή, μεταξύ άλλων, δεν διαθέτει ειδικές δυνάμεις στρατού για επικίνδυνες επιχειρήσεις. Επίσης, επισημαίνεται ότι οι συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ δεν υποστήριξαν την αποστολή τους πρώτους έξι μήνες (Απρίλιος-Σεπτέμβριος) στο βαθμό που είχε προγραμματιστεί. Έτσι, ο αριθμός των διαθέσιμων πλοίων βρισκόταν πάντοτε κάτω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Στόχοι της αποστολής «Ειρήνη» της ΕΕ είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης, η υποστήριξη των ειρηνευτικών προσπαθειών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και η παρεμπόδιση του λαθρεμπορίου όπλων και πετρελαίου από και προς τη Λιβύη.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σίγουρο, αν το «Roseline A» μετέφερε όπλα ή όχι. Μετά από διαμαρτυρία της Τουρκίας, που είναι το κράτος σημαίας του πλοίου, οι Γερμανοί στρατιώτες είχαν αναγκαστεί να σταματήσουν πρόωρα τον έλεγχο. Σύμφωνα με την Άγκυρα το πλοίο είχε φορτώσει χρώματα και ανθρωπιστικό υλικό.

 Πηγές: dpa / dw