Ο ΣΥΡΙΖΑ «είπε» όχι στην αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων

Στην Βουλή ψηφίστηκε χθες η ελάφρυνση των βαρών στην μισθωτή εργασία μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα ωφελήσει περίπου τα 2 εκατομμύρια εργαζομένους.

Το παράδοξο είναι, ότι αυτή την έμμεση αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων, δεν την ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Τα δύο, κατ’ εξοχήν, κόμματα που σύμφωνα με τα λεγόμενα τους υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων. Δηλαδή, είπαν όχι στην αύξηση των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, στην αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.

Ο  ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση του προσπάθησε να δικαιολογήσει τον λόγο για τον οποίον δεν ψήφισε την ρύθμιση.  Το επιχείρημα ήταν  ότι τα ποσά αυτά θα λείψουν από τον ΟΑΕΔ και ότι η μείωση 3,9% των εισφορών θα του στερήσει έσοδα που μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν  επιδόματα ανεργίας.

Αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα, γιατί η αλήθεια είναι, ότι τα έσοδα του ΟΑΕΔ δεν πρόκειται να μειωθούν, αφού τα παραπάνω χρήματα  θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η ουσία του προβλήματος βρίσκεται αλλού και έχει να κάνει με τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης  αρνήθηκε να στηρίξει την ελάφρυνση των εργαζομένων γιατί είναι «κολλημένο» στην λογική της «πολιτικής των επιδομάτων».

Το ιδεοληπτικό τους επιχείρημα είναι, ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση σκέφτεται μόνο τους εργαζόμενους  και όχι τους ανέργους. Θέλει να αφαιρεί πόρους, μειώνοντας τους φόρους στην μισθωτή εργασία, με σκοπό να εξυπηρετήσει  το «κεφάλαιο» και τις επιχειρήσεις.

Δυστυχώς είναι η ίδια λογική με την οποία, επί μια πενταετία, κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και περιγράφεται από μια λέξη «επιδόματα», κρατώντας το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του και συγχρόνως χιλιάδες Έλληνες «ομήρους φτώχειας».