Έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

Την έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της AstraZeneca και του University of Oxford ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η  γερμανική επιτροπή εμβολιασμού συνιστά το εμβόλιο να χορηγείται μόνο σε άτομα ηλικίας 18-64 ετών, λόγω του γεγονότος, ότι δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για την αποτελεσματικότητα του σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Παρ ταύτα ο  ΕΜΑ έδωσε την έγκριση του  για τη χρήση του εμβολίου χωρίς ηλικιακό περιορισμό, για άτομα άνω των 18 ετών. Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις, με τη δεύτερη μεταξύ 4 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο εμβόλιο που εγκρίνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές, μετά από εκείνα των εταιρειών Pfizer/BionTech και Moderna. Η ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται τώρα η τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τη διάθεση του εμβολίου.

Στη δημοσιότητα το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ

Υπενθυμίζεται, ότι νωρίτερα δόθηκε στη δημοσιότητα το συμβόλαιο, που υπέγραψε η AstraZeneca με την ΕΕ για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού τον περασμένο Αύγουστο για 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου με δικαίωμα προαίρεσης για ακόμη 100 εκατομμύρια δόσεις, μετά από σχετικό αιτήματα της Κομισιόν.

Το συμβόλαιο που αποτελείται από 41 σελίδες αναρτήθηκε από την Κομισιόν, αφού αφαιρέθηκαν ορισμένες παράγραφοι που θεωρήθηκαν εμπιστευτικής φύσεως. Μεταξύ άλλων το κείμενο αναφέρει ότι «η AstraZeneca δεσμεύθηκε να καταβάλει τις μέγιστες λογικές προσπάθειες για να δημιουργήσει δυνατότητες παραγωγής 300 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, χωρίς να εξασφαλίσει κέρδη ούτε να υποστεί ζημίες».