ΥΠΕΞ για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη: Διαστρέβλωση της πραγματικότητας από Τσαβούσογλου

Υπουργείο Εξωτερικών Photo: dimsfikas

Έντονη και άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο περί «τουρκικής μειονότητας».

Το υπουργείο Εξωτερικών επισήμανε, τα όσα προβλέπονται στη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά, ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου για την ομαλότητα στις διμερείς σχέσεις:

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους. Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους. Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Προκλητικός για μια ακόμη φορά ο Τσαβούσογλου

Ο Τσαβούσογλου με το προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη λίγο μετά τις 10:00 έκανε μία προκλητική αναφορά μέσω Twitter κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα».