Ξεκινούν 5 Μαΐου οι εμβολιασμοί των 30-39 ετών με AstraZeneca

moh.gov.gr

Για την ηλικιακή ομάδα 30 έως 39 ετών ανοίγει από την Μεγάλη Τρίτη, η γραμμή εμβολιασμού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν στο εμβόλιο της AstraZeneca. Ανέφερε δε, ότι τον Μάιο αναμένεται να γίνουν έως 2,5 εκατ. εμβολιασμοί και τον Ιούνιο έως 4 εκατ. εμβολιασμοί.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι για την παραπάνω ηλικιακή ομάδα, οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 5 Μαΐου, ενώ οπώς συμπλήρωσε τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί των άλλων ηλικιακών ομάδων με το εμβόλιο της  Johnson & Johnson.

Για τις ηλικιακές ομάδες 40-44 και 45-49 ετών αναμένονται νεότερες ανακοινώσεις.

Ο κ. Κικίλιας είπε ότι οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ θα επεκταθούν χρονικά τα Σαββατοκύριακα και  θα συνεχίζονται ως αργά την νύχτα (22.00).

Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι «οι μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν βαριά» και έκανε έκκληση σε όλους να εμβολιασμούς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες.

Μεγάλη Εβδομάδα

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις εισηγήσεις της επιτροπής αναφορικά με την εορταστική περίοδο, σημειώνοντας ότι:

  • είναι υποχρεωτικό το τεστ για τους ιερείς
  • εντός των ναών θα επιτρέπεται ένας πιστός ανά 25 τ.μ.
  • σε εξωτερικούς χώρους της εκκλησίας απόσταση 10 μέτρων & χρήση μάσκας
  • Η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει στον προαύλιο χώρο των Ναών, όπως και το προσκύνημα του.

Στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ο περιορισμός κυκλοφορίας θα αρχίζει από τις 22.00, ενώ την ημέρα του Πάσχα στις 21.00.

Την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται συγκέντρωση έως δύο οικογενειών μέχρι 9 άτομα, ενώ για εξωτερικούς χώρους έως 12 άτομα.

Επιδημιολογική εικόνα

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι ο «αριθμός των εισαγωγών δείχνει να σταθεροποιείται και σημειώνει μια μικρή υποχώρηση», σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε στην πιο ευαίσθητη φάση αυτής της πανδημίας είπε και για ακόμα 20 μέρες χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».

Τέλος σημείωσε, ότι οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν σήμερα στην επικράτεια είναι 1.542, εκ των οποίων 981 Covid-19  και 561 non covid ΜΕΘ και ότι η χώρα χρειάζεται την περαιτέρω παραμονή των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου