Όπως αναφέρει το βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων BBC, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού (WFP) του ΟΗΕ, δεν μπορεί να προσεγγίσει τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην πόλη της Μαριούπολης, επειδή είναι πλήρως περικυκλωμένη από τις ρωσικές δυνάμεις και οι οδηγοί φορτηγών δεν είναι πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν την ασφάλειά τους φτάνοντας εκεί.
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη, η οποία δεν έχει ρεύμα, νερό ή φυσικό αέριο, ενώ η επικοινωνία με την πόλη είναι δύσκολη, καθώς το τηλεφωνικό δίκτυο να λέγεται ότι λειτουργεί μόνο λίγες ώρες την ημέρα.
Οι ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης του WFP, Jakob Kern, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι η τακτική της αποτροπής των επειγουσών προμηθειών τροφίμων στη Μαριούπολη είναι “απαράδεκτη στον 21ο αιώνα”.
Περίπου 300.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στην πόλη, καθώς τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται με τη Ρωσία να εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι ρωσικές επιθέσεις έπληξαν νοσοκομείο, εκκλησία και αμέτρητα συγκροτήματα διαμερισμάτων, με τους τοπικούς αξιωματούχους να υπολογίζουν ότι περίπου το 80% των κτιρίων κατοικιών είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, το ένα τρίτο από αυτά δεν επισκευάζεται.
Οι αρχές στη Μαριούπολη υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 2.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη από την έναρξη του πολέμου, ενώ 40.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη τις τελευταίες πέντε ημέρες και άλλοι 20.000 περίμεναν να φύγουν.
Βομβαρδισμός του Θεάτρου της Μαριούπολης. Η Ρωσία γνώριζε ότι ήταν καταφύγιο αμάχων
Σχετικά με τον βομβαρδισμό του Θεάτρου, ο Δήμαρχος της Μαριούπολης Vadym Boychenko είπε στο BBC, ότι οι ομάδες κατάφεραν να καθαρίσουν τα ερείπια μόνο όσο δεν διαρκούν οι μάχες. Ωστόσο οι προσπάθειες για τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στο υπόγειο, παρεμποδίζονται από τις έντονες μάχες στην περιοχή.
Ο Vadym Boychenko προσθέτει, ότι δεν μπορεί να πεί με ακρίβεια για το πόσοι είχαν ήδη εγκαταλείψει το καταφύγιο του Θεάτρου. Μια μέρα νωρίτερα, ο διαμεσολαβητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας είπε, ότι 130 άνθρωποι διασώθηκαν και ότι περίπου 1.300 παρέμειναν παγιδευμένοι.
Ουκρανοί αξιωματούχοι τονίζουν, ότι η Ρωσία επιτέθηκε στο σημείο, το οποίο ήταν ξεκάθαρα επισημασμένο ως καταφύγιο πολιτών. Η Μόσχα το αρνείται.
Δορυφορικές εικόνες έδειξαν, ότι η ρωσική λέξη για τα «παιδιά» είχε ζωγραφιστεί στο έδαφος σε δύο τοποθεσίες έξω από το επιβλητικό κτήριο της σοβιετικής εποχής, υποδεικνύοντας ότι το μέρος χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο πολιτών. Οι περισσότεροι από αυτούς που βρίσκονται μέσα είναι ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά, που ζουν στριμωγμένοι σε σκοτεινά δωμάτια και διαδρόμους.
Στρατηγικής σημασίας για τους Ρώσους το λιμάνι της Μαριούπολης
Η Μαριούπολη βιώνει μερικές από τις πιο σκληρές μάχες από τότε, που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, πριν από τρεις εβδομάδες. Η τοποθεσία του λιμανιού, στην Αζοφική Θάλασσα, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία, καθώς θα τη βοηθούσε να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ των ανατολικών περιοχών του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, που ελέγχονται από τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές, και της Κριμαίας, της χερσονήσου που εισέβαλε και προσάρτησε το 2014.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου» επειδή εμπόδισε την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες πόλεις. «Αυτή είναι μια εντελώς σκόπιμη τακτική», είπε. «Έχουν [οι ρωσικές δυνάμεις] σαφή εντολή να κάνουν τα πάντα για να κάνουν την ανθρωπιστική καταστροφή στις ουκρανικές πόλεις «επιχείρημα» για να συνεργαστούν οι Ουκρανοί με τους κατακτητές».
culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC