ΗΠΑ: Ζητούν να στείλουν στους Ουκρανούς τα ρωσικά S-400 με αντάλλαγμα F-35

Russian S-400 missile air defence systems

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν ανεπίσημα την πρόταση στην Τουρκία να αποσταλούν τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστημάτα S-400 στην Ουκρανία, για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής, με αντάλλαγμα να συζητηθεί η προοπτική η Τουρκία να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35, σύμφωνα με τους New York Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αμερικανοί αξιωματούχοι υπέβαλαν την πρόταση τον περασμένο μήνα στους Τούρκους ομολόγους τους, κατά την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν στην Τουρκία.

Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Άγκυρα να απαλλαγεί από τις ρωσικής κατασκευής πυραύλων εδάφους-αέρος. Η Τουρκία και η Ρωσία το 2017 υπέγραψαν σύμβαση για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τον Ιούλιο του 2019 ξεκίνησαν οι πρώτες παραδόσεις.

Σε απάντηση στην αγορά τεσσάρων μεραρχιών S-400 από την Άγκυρα, η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, από τη λίστα των εταίρων της στην παραγωγή των τελευταίων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και απέσυρε την προσφορά της για προμήθεια πυραυλικών συστημάτων Patriot.

Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει ακόμη την πρόταση των ΗΠΑ σχετικά με τη μεταφορά στην Ουκρανία των συστημάτων S-400 της Άγκυρας, τα οποία αποτελούν σημείο μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.

«Η Τουρκία κατάφερε να περπατήσει στην κόψη του ξυραφιού και η μεταφορά ενός ρωσικού S-400 θα οδηγούσε σίγουρα σε έντονη ρωσική οργή», δήλωσε ο Άαρον Στάιν, διευθυντής έρευνας στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στη Φιλαδέλφεια. «Και για τον Ερντογάν, οι S-400 έχουν γίνει σύμβολο της τουρκικής κυριαρχίας, άρα η απόσυρσή τους δεν θα ήταν μόνο τριαντάφυλλα και λουλούδια».

ΗΠΑ: Βάζουν δύσκολα διλήμματα στην Τουρκία

Τουρκικές πηγές και αναλυτές δήλωσαν, ότι μια τέτοια πρόταση φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία, επικαλούμενοι ζητήματα που κυμαίνονται από τεχνικά εμπόδια που σχετίζονται με την εγκατάσταση και λειτουργία των S-400 στην Ουκρανία, έως πολιτικές ανησυχίες όπως η ανατροπή των σχέσεων Άγκυρας και Μόσχας.

Οι αμερικανοί αξιωματούχοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να σύρουν την Τουρκία πίσω στο άρμα της Ουάσιγκτον. Οι προσπάθειες εξεύρεσης «δημιουργικών» τρόπων βελτίωσης της τεταμένης σχέσης έχουν επιταχυνθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παρόλο που η συγκεκριμένη πρόταση δεν έχει κερδίσει έδαφος, ανέφεραν αμερικανικές και τουρκικές πηγές.

«Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι οι S-400 είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα και ίσως αυτή είναι μια στιγμή που μπορούμε να βρούμε έναν νέο τρόπο για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα», είχε δηλώσει στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk σε συνέντευξή της στις 5 Μαρτίου, η αναπληρώτρια του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Σέρμαν.

Να σημειώσουμε, ότι η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλούς δεσμούς και με τις δύο. Σε δηλώσεις της καταδίκασε την εισβολή λέγοντας ότι είναι απαράδεκτη και εξέφρασε την υποστήριξή της στην Ουκρανία, αλλά συγχρόνως αντιτάχθηκε στις κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ προσφέρθηκε να μεσολαβήσει.

Η Άγκυρα προσέχει ιδιαίτερα την ρητορική της απέναντι στη Μόσχα, σημειώνουν οι αναλυτές, με την οποία έχει στενούς ενεργειακούς, αμυντικούς και τουριστικούς δεσμούς. Παράλληλα όμως έχει πουλήσει στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο και υπέγραψε συμφωνία για τη συμπαραγωγή κι άλλων, εξοργίζοντας το Κρεμλίνο.