ΗΠΑ: Η κατανάλωση ώθησε το ΑΕΠ στο 6,4% το α’ τρίμηνο 2021

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε από το 2021, καθώς οι εκτεταμένοι εμβολιασμοί και τα κυβερνητικά πακέτα βοήθησαν τις ΗΠΑ, να πλησιάσουν εκεί που ήταν πριν από την επιδημία της Covid-19, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) – το σύνολο όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην οικονομία – αυξήθηκε κατά 6,4% στους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σε ετήσια βάση. Αν εξαιρέσουμε την αύξηση του 3ο τριμήνου 2020, ήταν η καλύτερη περίοδος για το ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2003.

Οι οικονομικοί αναλυτές περίμεναν μια αύξηση της τάξης του 6,5%. Να σημειώσουμε ότι  4ο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ των ΗΠΑ έτρεχε με ρυθμό 4,3%.

Η κατανάλωση και τα επιδόματα έδωσαν ώθηση στο ΑΕΠ των ΗΠΑ 

“Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία βρίσκεται σε σωστό δρόμο και θα είναι μια καλή χρονιά”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Mark Zandi στο Moody’s Analytics. “Προφανώς, οι Αμερικανοί καταναλωτές τροφοδοτούν την “ατμομηχανή” της οικονομίας και οι επιχειρήσεις επενδύουν έντονα.”

Σε ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη 29/4, το Τμήμα Εργασίας ανέφερε ότι οι αρχικές αιτήσεις για ανεργίας έπεσαν στο χαμηλό της πανδημικής εποχής την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αριθμός ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο.

Στην αύξηση του ΑΕΠ βοήθησε ένα φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης προσωπικής κατανάλωσης, των σταθερών επενδύσεων σε κατοικίες και οι κρατικές δαπάνες.

Οι καταναλωτές, που αντιπροσωπεύουν το 68,2% της οικονομίας, αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 10,7% το τρίμηνο, σε σύγκριση με την αύξηση 2,3% της προηγούμενης περιόδου. Οι δαπάνες επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε αγαθά, τα οποία αυξήθηκαν κατά 23,6%, αλλά και οι δαπάνες για υπηρεσίες, οι οποίες ήταν ο αδύναμος κρίκος στην ανάκαμψη, αυξήθηκαν ακόμη κατά 4,6%.

Ενώ τα στοιχεία έδειξαν ότι πολλοί χρησιμοποίησαν τα χρήματα των επιδομάτων για στην κατανάλωση, επίσης ένα μεγάλο μέρος αυτών κατευθύνθηκαν στην αποταμίευση, καθώς το ποσοστό αυξήθηκε στο 21%, από το 13% του προηγούμενου τριμήνου.

Οι εισαγωγές συνέχισαν επίσης να αυξάνονται φτάνοντας στο 5,7%, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1%.

Οι κυβερνητικές δαπάνες και οι επενδύσεις αυξήθηκαν 6,3%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης 13,9% σε ομοσπονδιακό επίπεδο και 1,7% κέρδος από κρατικές και τοπικές οντότητες.

Τα αποθέματα μειώθηκαν απότομα, αφαιρώντας ουσιαστικά 2,64 ποσοστιαίες μονάδες από το  ΑΕΠ, λόγω του γεγονότος ότι οι δαπάνες στις ΗΠΑ ξεπέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. Ωστόσο, αυτή η πτώση στο πρώτο τρίμηνο πιθανότατα θα ενισχύσει τους συνολικούς αριθμούς ανάπτυξης αργότερα.

«Η μόνη πραγματική αντίσταση στην οικονομία θα συνεχίσει να είναι το εμπόριο, επειδή οι ΗΠΑ προχωρούν μπροστά στην ανάκαμψη από οπουδήποτε άλλο στον κόσμο», δήλωσε ο Zandi. «Αγοράζουμε πράγματα και ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι ακόμα εκεί».

Μειώνεται αισθητά η ανεργία

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν  μια οικονομία που έχει σημειώσει σημαντικά βήματα από το κλείσιμο του 2020, όταν έστειλε περισσότερους από 22 εκατομμύρια Αμερικανούς εργαζόμενους στην ανεργία και είδε το ΑΕΠ της να βυθίζει ένα πρωτοφανές 31,4% το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ακολούθησε ανάκαμψη 33,4% το τρίτο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, το Γραφείο Οικονομικής Έρευνας δεν έχει σημάνει ακόμη τη λήξη της ύφεσης, καθώς το ΑΕΠ σε πραγματικούς αριθμούς δεν έχει περάσει το προηγούμενο υψηλό του.

Ενώ περίπου 14 εκατομμύρια έχουν επιστρέψει στη δουλειά τους από τότε, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εκτιμά ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 8,4 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας τώρα, από ό, τι πριν την πανδημία. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το υψηλό του 14,7% σε 6%, αλλά αυτό εξακολουθεί να υπερβαίνει το 3,5% του Φεβρουάριου 2020.

culpanews.gr με πληροφορίες από το cnbc