Τουρκία: Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα είναι αντίπαλος του Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu) / Photo: AFP

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας μετά από πολύμηνες συζητήσεις συμφώνησαν να προτείνουν τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu), ως κοινό υποψήφιο τους έναντι του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου.

“Ως αποτέλεσμα των συναντήσεών μας, αποφασίσαμε ότι ο Kemal Kılıçdaroğlu θα είναι υποψήφιος μας για πρόεδρος”, δήλωσε ο Temel Karamollaoğlu, πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ευδαιμονίας (SP), μετά την συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης περιλαμβάνει το CHP, το Καλό Κόμμα (IP), το SP, το Μελλοντικό Κόμμα (GP), το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA).

Η Πρόεδρος του IP Meral Akşener προσχώρησε ξανά στη συμμαχία της αντιπολίτευσης και παρευρέθηκε στη συνεδρίαση του συνασπισμού τη Δευτέρα. Να σημειώσουμε ότι η Akşener είχε αποχωρήσει από το «μπλοκ των έξι» την Παρασκευή λόγω της απροθυμίας της να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Kılıçdaroğlu για τις επερχόμενες εκλογές.

Oι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου

Σχετικά με τις επερχόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, για να επιλέξουν οι πολίτες της Τουρκίας τον πρόεδρο τους και τα 600 μέλη του τουρκικού κοινοβουλίου.

Το 2017, οι Τούρκοι ψηφοφόροι αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος να μεταβούν από κοινοβουλευτικό σύστημα σε εκτελεστικό προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης. Από το 2018, η «γείτονα χώρα» εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και μεταπήδησε πλήρως σε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης.

Η κατανομή των υπουργείων θα καθοριστεί ανάλογα με τη δύναμη των έξη κομμάτων 

«Κατά τη μεταβατική διαδικασία, θα κυβερνήσουμε την Τουρκία μέσω διαβουλεύσεων και συναίνεσης, σύμφωνα με τις αρχές και τους στόχους του Ενισχυμένου Κοινοβουλευτικού Συστήματος και τα κείμενα αναφοράς με τα οποία έχουμε καταλήξει σε συμφωνία, στο πλαίσιο του Συντάγματος, του νόμου, του διαχωρισμού του εξουσίες, ισορροπία και αρχές εποπτείας», αναφέραν στην κοινή τους δήλωση οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η κατανομή των υπουργείων θα καθοριστεί ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών που θα εκλεγούν από τα πολιτικά κόμματα που σχηματίζουν τη συμμαχία στις γενικές εκλογές των βουλευτών και κάθε κόμμα της συμμαχίας θα εκπροσωπείται από τουλάχιστον έναν υπουργό στο υπουργικό συμβούλιο», ανέφεραν επίσης.

Η συμφωνία των έξη κομμάτων αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ο διορισμός και η παύση των υπουργών θα γίνεται από τον πρόεδρο σε συμφωνία με τον αρχηγό του πολιτικού κόμματος στο οποίο ανήκουν. Επίσης ο πρόεδρος θα λαμβάνει τις αποφάσεις κατόπιν συννενόησης με τους ηγέτες των κομμάτων που περιλαμβάνονται στη συμμαχία για την ανανέωση των εκλογών, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τις πολιτικές εθνικής ασφάλειας, τις προεδρικές αποφάσεις, τα διατάγματα και τις γενικές ρυθμιστικές διαδικασίες και τους διορισμούς ανώτερων.

Αντιπρόεδροι της κυβέρνησης οι δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης & Άγκυρας

Τέλος συμφωνήθηκε, ότι οι μητροπολιτικοί δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Ekrem Imamoğlu και Mansur Yavaş, θα διοριστούν ως αντιπρόεδροι τη στιγμή που θα κρίνει σκόπιμο ο πρόεδρος και με καθορισμένα καθήκοντα.

Με πληροφορίες από τη dailysabah.com