Ταξίδι στο κέντρο της Μουσικής: Η Συμφωνία

Μετά το ‘Συμφωνικό Ποίημα’ και το ‘Κονσέρτο’ η βραβευμένη Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου, ο δημοφιλής συνθέτης Χρίστος Παπαγεωργίου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Λουκάς Καρυτινός (στο πόντιουμ), φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής στις  4 Μαρτίου, κοντά στο κοινό το σημαντικότερο μουσικό δημιούργημα του ανθρώπινου πολιτισμού: τη Συμφωνία!

Τι είναι η Συμφωνία & τι θα δούμε στη παράσταση

Η Συμφωνία, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από μία γιγαντωμένη επεξεργασία της απανταχού λαϊκής μουσικής που όλοι αγαπάμε και κατανοούμε. Βίντεο, Ομιλίες, Μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας το πορτραίτο του είδους. Γνωστά αλλά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες, κρυφοί συμβολισμοί, μοτίβα και κυρίως η μαγεία της ‘δομής των μουσικών έργων’, παρουσιάζονται με συναρπαστικό τρόπο δημιουργώντας νέους και γοητεύοντας τους φανατικούς φίλους της Συμφωνίας. Σκηνοθέτης της παράστασης η Κατερίνα Ευαγγελάκου.

Ο γνωστός και αγαπημένος συνθέτης Τσαϊκόφσκι σε μία επιστολή του (01.10.1893), αναφερόμενος στην Έκτη του Συμφωνία, λέει: “Μπορώ να πω με ειλικρίνεια, πως ποτέ στη ζωή μου δεν ένιωσα περισσότερο ικανοποιημένος από τον εαυτό μου, δημιουργώντας κάτι τόσο καλό όσο αυτό”.

Το Τρίτο Μέρος της Συμφωνίας θα το ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο του επιτυχημένου της κύκλου: ‘Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής: Η Συμφωνία’.

Το σχόλιο της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου

“Κατά την προετοιμασία για την παράσταση του Μεγάρου, την σχετική με την Συμφωνία- το πιο απαιτητικό, πολυπρόσωπο, μεγαλειώδες και περίπλοκο ορχηστρικό είδος της Κλασικής Μουσικής- σκέφτηκα ότι ιστορικά θα έπρεπε κανείς να σταθεί σε αντίστοιχης περιπλοκότητας, απαιτητικότητας και μεγέθους γεγονότα (πολεμικά, διπλωματικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά) που συνέβησαν παραλλήλως, κατά τους αιώνες ανάπτυξης και άνθισης του είδους αυτού της μουσικής, στην περιοχή γέννησης και δράσης των συνθετών της”.

Ένα είδος μουσικής που γεννήθηκε μεν στην Ιταλία του 17ου αι. αλλά άνθισε στην Ευρώπη- και κυρίως στον γερμανικό κόσμο- του 18ου και 19ου αι., χωρίς να πάψει να υπηρετείται και στον 20ο αι.’

Το σχόλιο του συνθέτη Χρίστου Παπαγεωργίου

“Στην καινούργια αυτή οπτικοακουστική παράσταση, παρουσιάζεται η Συμφωνία. Μία οπτικοακουστική αφήγηση, με τις μικρές και μεγάλες Συμφωνίες των κοινωνιών να εναλλάσσονται σε πολιτικό και μουσικό παράλληλα επίπεδο!

Όσοι παρευρεθούν σε αυτό το απρόσμενο και ανατρεπτικό υπερθέαμα- ακρόαμα, θα αγαπήσουν και θα βιώσουν «εκ των έσω» την συγκλονιστική δύναμη της συμφωνικής ορχήστρας. Στο ‘ταξίδι’ θα δουν να παρελαύνουν λαοί που είχαν εμπειρία της συμφωνικής ορχήστρας, κατά τη διάρκεια της ιστορικής του εξέλιξης. Πάνω στη σκηνή και στην οθόνη προβολής του Μεγάρου, ξαναζούμε την Ιστορία, μέσα από τις συγκρούσεις, τις διαφωνίες, τους πολέμους, τις επαναστάσεις και τελικά πάνω από όλα μέσα από τις μεγάλες κοινωνικές αλλά και μουσικές μας Συμφωνίες”.

Το σχόλιο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Λουκά Καρυτινού

“Συμφωνία, το πιο εξελιγμένο μουσικό είδος. Η κορωνίδα της μουσικής σύνθεσης ανά τους αιώνες. Ελάτε να εξερευνήσουμε την μορφή και το μεγαλείο της, Το Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής θα μας αποκαλύψει τα μυστικά της”.

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Παρασκευή 03.03.23 & Σάββατο 04.03.23 αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, «Ταξίδι στο κέντρο της Μουσικής: Η Συμφωνία».

Τιμές εισιτηρίων : 8€ (εκπτωτικά), 15€, 20€, 25€ Ώρα: 20.30 μ.μ. Εισιτήρια και Πληροφορίες: 210-7282333.

Το νέο pod cast της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, σε συνεργασία με το περιοδικό : Lifo. Μπορείτε να ακούσετε το Α’ Μέρος εδώ: https://www.lifo.gr/podcasts/sumfwniki-mousiki-istories/symfonia-megalytero-moysiko-epiteygma-toy-anthropinoy

Ενώ το Β’ Μέρος εδώ:

https://www.lifo.gr/podcasts/sumfwniki-mousiki-istories/symfonia-megalytero-moysiko-epiteygma-toy-anthropinoy-0

Η ηλεκτρονική προπώληση των εισιτηρίων έχει ήδη ξεκινήσει: https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=2853