Τουρκία: Αυξήθηκε το κόστος ζωής κατά 70%

Photo by Linus Mimietz on Unsplash

Η έκρηξη στις τιμές καταναλωτή στην Τουρκία, αύξησε κατά 70% το κόστος ζωής τον Απρίλιο, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η συγκεκριμένη άνοδος είναι η υψηλότερη των τελευταίων δύο δεκαετιών, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της χώρας.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στον ετήσιο πληθωρισμό κατέγραφουν οι μεταφορές, οι τιμές των τροφίμων και τα έπιπλα οικιακής χρήσης.

Ειδικότερα, το κόστος μεταφοράς εκτινάχθηκε κατά 105%, κατά τη διάρκεια του έτους. Το κόστος των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών σημείωσε ετήσια αύξηση 89,1%, ενώ τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός αυξήθηκαν κατά 77,64%.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 7,25% τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Τα προβλήματα της Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί από την απροθυμία του προέδρου της να αυξήσει τα επιτόκια, ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται συνήθως για να μειώσει τον πληθωρισμό. Η Τουρκία έχει δει την κατάρρευση της αξίας της λίρας, καθώς ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές έναντι της νομισματικής σταθερότητας.

Ο Ερντογάν έχει περιγράψει τα επιτόκια ως «μητέρα και πατέρα κάθε κακού» και έχει χρησιμοποιήσει πιο ανορθόδοξη πολιτική για να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές, συμπεριλαμβανομένης της παρέμβασης στις αγορές συναλλάγματος.

Ο Τούρκος πρόεδρος αντικατέστησε πέρυσι για μια ακόμη φορά την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας της χώρας.Να σημειώσουμε ότι η τράπεζα μείωσε τον περασμένο Σεπτέμβριοτα επιτόκια από 19% στο 14%. 

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη κρίση κόστους ζωής

Οι τιμές αυξάνονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, λόγω παραγόντων όπως οι ελλείψεις εφοδιασμού που σχετίζονται με τον Covid και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος έχει οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Πολλές χώρες αντέδρασαν αυξάνοντας τα επιτόκια για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους και τις εταιρείες να δανείζονται και να ξοδεύουν λιγότερα, με στόχο τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Την Τετάρτη, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Χώρες όπως η Ινδία και η Αυστραλία έχουν επίσης αυξήσει τα ποσοστά των επιτοκίων τους. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την Πέμπτη, εάν θα αυξήσει το επιτόκιο ή θα το διατηρήσει σε αναμονή.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC