Το Κράτος των Τεμπών: Ύβρις – Νέμεσις;

11.000.000 κάτοικοι στο “καλύτερο οικόπεδο” του Πλανήτη! Και όμως, το οικόπεδο είναι ορφανό, δεν έχει Ιδιοκτήτη.

11.000.000 το διατρανώνουν: “Δεν υπάρχει Κράτος”! Δηλαδή, κάποιοι άγνωστοι οικοπεδοφάγοι μας άρπαξαν την γή μας μέσ’ απ’ τα χέρια μας!

11.000.000 Έλληνες το ξέρουμε, αλλά έχουμε παραιτηθεί από την Συνιδιοκτησία μας με πληρεξούσιο εν λευκώ!

Ύβρις-Νέμεσις; Κάπως έτσι δεν ήταν, είναι και θα είναι η Νομοτέλεια.

Σιγά σιγά ο Αίτιος (ΗΘΙΚΟΣ και ΦΥΣΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ) της τραγωδίας στα Τέμπη αποκαλύπτεται: Η βαθιά “βόλεψέ με / βόλεψέ τα” Φιλοσοφία, που είναι η κυρίαρχη πολυεπίπεδα στην Χώρα. Αυτή η Φιλοσοφία είναι ο επιλεγμένος ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ μας, αλλά δυστυχώς ΔΕΝ θα την καταγγείλει κανείς, υπό τον φόβο της Δαμόκλειας Σπάθης του “αντιλαϊκού”! Και όμως, η μόνη ελπίδα ΜΗΠΩΣ κι αλλάξει κάτι, είναι η δραστική και άμεση ανατροπή -αντικατάσταση αυτής της Φιλοσοφίας.

11.000.000 Έλληνες την υπηρετούμε φανατικά, ρίχνοντας τις ευθύνες ο ένας στον άλλον και όλοι μαζί στο Κράτος.

Έλα όμως, που το Κράτος είμαστε “ΕΜΕΙΣ”

Aλλά τεχνηέντως, κάνουμε τους ΔΟΥΛΟΥΣ, καταγγέλλοντας συνεχώς τους δήθεν ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ μας, αόρατους λες και είναι εξωγήϊνοι! Και ακόμα χειρότερα, λένε οι γνωρίζοντες πως κάτω από τους Γενικούς Γραμματείς των Υποργείων, αρχίζει το “Βαθύ Κράτος”. Δηλαδή, όχι μόνο ΕΜΕΙΣ είμαστε το Κράτος, αλλά κυρίως ΕΜΕΙΣ είμαστε το “Βαθύ Κράτος”. Αυτό που καταγγέλουμε ντε!

Υπάρχει εξήγηση, υπάρχει δικαιολογία;

Εν μέρει ναι, η γρήγορη “διαμόρφωση” του Οικοπέδου-Κράτους. Λέμε 1821 και ξεχνάμε, πως τα Επτάνησα μας ήρθαν ως “Βασιλική προίκα” το 1864, η Θεσσαλία ενσωματώθηκε το 1878, η Κρήτη το 1905, η Θεσσαλονίκη το 1912, το 1922 (οι τότε 6.000.000 γηγενείς) ενσωματώσαμε 2.000.000 Ελλαδίτες της Διασποράς (που ΝΤΡΟΠΗ μας, τους είπαμε “πρόσφυγες” και ακόμη πιο ΝΤΡΟΠΗ μας, τους φερθήκαμε ως “πρόσφιγγες”). Και τελευταία το 1948 ενσωματώθηκαν τα Δωδεκάνησα.

Μεγάλες αλλαγές, ένδοξες σελίδες, αλλά “ομογενοποίηση”;

Αποδειχθήκαμε τέλειο “χωνευτήρι”, αλλά από Σχεδιασμό-Οργάνωση ας το αφήσουμε καλύτερα! Όλα στο άψε σβήσε “να τα βολέψουμε”. Στις business το λένε “διαχείριση double digit growth”, δύσκολη υπόθεση, γιγαντιαίες εταιρίες-όμικοι καταρρέουν χωρίς αυτήν τη σωστή διαχέιριση της γρήγορης ανάπτυξης.

Και ο Ιδιοκτήτης μονίμως Άλλος, όχι Εμείς!

Δεν προλαβαίναμε να πιστέψουμε πως ΕΜΕΙΣ είμαστε το Κράτος, νέες προκλήσεις, νέες ανακατάξεις, εμείς μονίμως στην μάχη πρώτοι και μετά … θεατές στα της Ιδιοκτησίας-Κράτους. Δεν είναι δική μας δουλειά, ας υπογράψουμε λευκή επιταγή, ας δώσουμε πληρεξούσιο εν λευκώ στους Εκπροσώπους μας. Με ΜΗΔΕΝΙΚΟ έλεγχο για τι κάνουν, έκαναν ή δεν έκαναν!

Και να δεχθούμε πως τα πρώτα 100 χρόνια είναι δύσκολα, τα δεύτερα 100 το ίδιο; Δεν μάθαμε το παραμικρό από τα καλά και τα στραβά του πρόσφατου παρελθόντος μας;

Ήταν στραβό το κλήμα, ήρθε και η Αστυφιλία από το 1950 και μετά, το αποστράβωσε!

8.000.000 στα 6 μεγάλα αστικά κέντρα, ετεροδημότες στην πλειοψηφία (δηλαδή δεδηλωμένοι αμέτοχοι σε όλα, με άποψη απουσίας μάλιστα), η ύπαιθρος ρημάζει, η περιφέρεια προχωρεί αγκομαχώντας.

Και ω του θαύματος, 11.000.000 Έλληνες (έχοντας απεμπολήσει κάθε ιδιότητα Πολίτη-Δημότη) τρελαμένοι με την απουσία Δομών-Κανόνων-Μηχανισμών-Κράτους!

  • Τα ίδια 11.000.000, που ικετεύουν κάθε πολιτικό, κάθε κόμματος: “βόλεψε εμένα και την οικογένειά μου κι ασ’ την Ελλάδα”.
  • Τα ίδια 11.000.000, που για την δική τους δουλειά/αντικείμενο λένε “χάος δικέ μου, δεν λειτουργεί τίποτα”.
  • Τα ίδια 11.000.000, που όταν δεχθούν υπόδειξη για μια βελτίωση στο ότι κάνουν, λένε “άσε μας ρε, που θα μας μάθεις και την δουλειά μας”.

Άπαρτο το Κάστρο της Ελληνικής ΒΟΛΕΨΙΑΣ, 11.000.000 Έλληνες το φυλάνε με νύχια και με δόντια!

Μια μόνο και απλή η ερώτηση: Θέλουμε να είμαστε ΕΜΕΙΣ το Κράτος;

Αν θέλουμε, “με τα μούτρα” Όλες και Όλοι από αύριο για ΟΡΑΜΑ (και όχι πρόγραμμα), για ΠΑΙΔΕΙΑ (και όχι εκπαίδευση),  για ΑΞΙΕΣ (και όχι αξία), για ΑΓΩΓΗ (και όχι αγώγι) για ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (και όχι απραξία), για ΚΑΝΟΝΕΣ (και όχι κανονισμούς).

Διότι ΠΡΩΤΑ χτίζουμε την Κοινωνία των Πολιτών, ώστε απ’ αυτήν να προκύψει το Κράτος των Πολιτών.

Γιώργος Βλάχος
Μέντωρ Ανάπτυξης Επίδοσης-Απόδοσης & Καριέρας - Performance & Career Growth Master - Πρώην CEO HELLAMAT Lafarge Group, Μέλος Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Δημοτικής Παράταξης “ΠΕΝΤΕΛΗ 2020 - ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΞΥΠΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΗ", με υποψήφιο Δήμαρχο τον Άγγελο Παλαιοδήμο