Το Ισραήλ ανακαλεί διπλωμάτες από την Τουρκία, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν υπέρ της Χαμάς

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τις οποίες επανέλαβε, ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ χαρακτήρισε το Ισραήλ κατοχική δύναμη.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν δήλωσε το Σάββατο ότι ανακάλεσε Ισραηλινούς διπλωματικούς εκπροσώπους από την Τουρκία «προκειμένου να πραγματοποιήσει μια επαναξιολόγηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας».

Ο Κοέν έκανε αυτή τη δήλωση στο Twitter “X”,  λίγο αφότου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι η Χαμάς δεν ήταν τρομοκρατική οργάνωση και περιέγραψε το Ισραήλ ως κατακτητή, ανέφερε η Jerusalem Post.

Ο Ερντογάν έκανε αυτή την ομιλία σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υπέρ των Παλαιστινίων, που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Ο Ερντογάν αποκάλεσε την τρομοκρατική ομάδα «μαχητές της ελευθερίας» αυτή την εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Ερντογάν

Σε συγκέντρωση υποστήριξης στους Παλαιστινίους, που οργάνωσε σήμερα το κόμμα του στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν θέλησε με τον τρόπο του να εμφανιστείο ηγέτης του μουσουλμανικού κόσμου.

«Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ είναι κατακτητής της Παλαιστίνης» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Κια πρόσθεσε «Αυτή ευθύνεται για τις θηριωδίες στη Γάζα. Οι βαρβαρότητες αποτελούν αντίκτυπο των ενεργειών της Δύσης».

«Πόσοι πρέπει να πεθάνουν για να κηρύξετε κατάπαυση του πυρός;» ρώτησε τη Δύση.

Οι απαντήσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων

Το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, ΜΚ Γκίντεον Σαάρ, δημοσίευσε ότι «ο Ερντογάν είναι ο ίδιος Ερντογάν και είναι υποχρεωτικό να τον παρουσιάζουμε όπως είναι: προστάτης της Χαμάς, υποκινητής, σίγουρα μισητής του Ισραήλ και ένας από τους μεγαλύτερους αντισημίτες της γενιάς μας.

«Θα προσπαθεί πάντα να αποκτά νομιμότητα όταν έχει ανάγκη και να ενώνεται με τους εχθρούς μας όταν έχουμε ανάγκη», συνέχισε. «Πρότεινα στον υπουργό Εξωτερικών Κοέν να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία για διαβουλεύσεις και χαιρετίζω την απόφασή του».