Το “φαινόμενο” Κορκολής – Η πορεία του σε αριθμούς & η συναυλία στο θέατρο Παλλάς

Σαράντα δίσκους, 5.000 εμφανίσεις, τριακόσια τραγούδια και τριάντα ένα συμφωνικά έργα. Με αφορμή τις δύο συναυλίες, που θα δώσει, ο Στέφανος Κορκολής, την Δευτέρα στις 9 και 16 Μαΐου στο Θέατρο Παλλάς, θα ταξιδέψουμε μαζί, στην πορεία αυτού μουσικού φαινομένου, που ξεδίπλωσε το ταλέντο του, σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών!

Τα πρώτα του βήματα

Ο Στέφανος Κορκολής όταν ήταν παιδί, δεν άγγιζε το πιάνο παρόλο που γεννήθηκε σε ένα σπίτι γεμάτο από νότες και μουσική. Η μητέρα και ο πατέρας του, τραγουδούσαν και έπαιζαν πιάνο και κιθάρα ερασιτεχνικά. Το πρώτο του σκίρτημα, το ένιωσε σε ηλικία τεσσάρων ετών, όταν ο πατέρας του τον πήγε στον κινηματογράφο στη ταινία: «Οι ομπρέλες του Χερβούργου» επιστρέφοντας, τον ρώτησε η μητέρα του, αν του άρεσε η ταινία, ο ίδιος της είπε ότι μαγεύτηκε από τη μουσική, έτσι πήγε στο πιάνο αυθόρμητα και αναπαρήγαγε τη μουσική της ταινίας αυτούσια.

Οι σπουδές του

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, υπό την καθοδήγηση της αείμνηστης Μαρίκας Παπαϊωάννου και τη διδασκαλία της Φοίβης Βάλληνδα, αποκτά το Δίπλωμα Πιάνου και με υποτροφία του γαλλικού κράτους, ταξιδεύει στο Παρίσι και συνεχίζει δίπλα στη διεθνούς φήμη πιανίστρια Ιβόν Λεφεμπίρ.

Παρακολουθεί ταυτόχρονα Σύνθεση, Ενορχήστρωση, Διεύθυνση Χορωδίας και Μουσική Κινηματογράφου. Είχε τη χαρά και την τιμή να παρακολουθήσει σεμινάρια με σπουδαίους συνθέτες όπως τους: Πιέρ Μπουλέζ και Άστορ Πιατσόλα. Γνωρίζετε στο Παρίσι με τη διάσημη Αργεντίνα πιανίστρια Μάρτα Αργκεριτς, με την οποία τον ένωσαν δεσμοί φιλίας και καλλιτεχνικής εκτίμησης. Ήταν η ίδια που τον σύστησε και στον Βλαντιμίρ Χόροβιτς. Ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Ecole Normale de Musique και κερδίζει το Α’ Βραβείο καλύτερη μουσικής για σύγχρονο μπαλέτο, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλ ντε Μαρν.

Συνθέτης, Πιανίστας, Τραγουδιστής & Παραγωγός

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1989 κάνοντας τον πρώτο του δίσκο, με τη Μαρία Δημητριάδη και αργότερα με την Δήμητρα Γαλάνη. Η πρώτη προσωπική δισκογραφική του δουλειά είχε τίτλο: «Που λες και είσαι νύχτα», ενώ η δεύτερη τον απογειώνει: «Οι μέρες της φωτιάς».

Μουσικές για δίσκους πολλών καλλιτεχνών όπως: Ανδρέα Μικρούτσικο, Γιώργο Νταλάρα, Νάνα Μούσχουρη, Δημήτρη Μητροπάνο, Μάριο Φραγκούλη, Άλκηστη Πρωτοψάλτη, Μελίνα Ασλανίδου, Ελεονόρα Ζουγανέλη κ.α.

Συνθέσεις για κινηματογραφικές ταινίες: «Πάνω κάτω και πλαγίως», «Η διακριτική γοητεία των αρσενικών» κ.α.

Ρεσιτάλ πιάνου στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, όπως στη Χάγη στα πλαίσια της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, για τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Εμφάνιση με την Ντούλτσε Πόντες στην Όπερα της Μπρατισλάβας στη Σλοβακία, ως επίσημοι προσκεκλημένοι από τον Πορτογάλο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απ’ όπου και τον παρασημοφόρησε.

Το 2016 για πρώτη φορά ο Κορκολής στο διπλό CD με τίτλο «Συνάντηση», αγγίζει σαν σολίστ του πιάνου, έργα του Μίκη Θεοδωράκη, από όλο το μουσικό του φάσμα. Έτσι γίνεται και επίσημα πρεσβευτής της μουσικής του Μίκη, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 2018 μελοποιεί εικοσιένα ποιήματα του Κ.Π Καβάφη, με τίτλο: «Θα θελα αυτή την μνήμη να την πω». Ο δίσκος γίνεται χρυσός και αποσπά διθυραμβικά σχόλια, από κριτικούς.

 Γνωρίζατε ότι…

Ο θείος του είναι ο μεγάλος Έλληνας μουσικοσυνθέτης Μίμης Πλέσσας, ενώ ο παππούς του, ήταν ο Διονύσιος Κορκολής  γιατρός και πολιτικός, βουλευτής Ηλείας και δήμαρχος Πύργου. Ο Στέφανος έχει παντρευτεί δύο φορές, τη πρώτη φορά με την Βικτώρια Καϊματζόγλου και τη δεύτερη με την Ρωσίδα τραγουδίστρια Σβετλάνα Γκέιμαν.

Η Συναυλία στο Παλλάς

Για πρώτη φορά ο Συνθέτης, θα ερμηνεύσει ο ίδιος τραγούδια που έχει γράψει, για άλλους σπουδαίους τραγουδιστές. Επιτυχίες του όπως: το «Θες», «Κάποιες φορές», Σβήσε το φεγγάρι», «Δεν είσαι εδώ» κ.α.

Επί σκηνής θα τον τιμήσει την Δευτέρα 9 Μαΐου η αγαπημένη μας ερμηνεύτρια Άλκηστης Πρωτοψάλτη, με την οποία τους συνδέει ισχυρή φιλία.

Στην δεύτερη συναυλία στις 16 Μάιου, θα τον τιμήσει ο σημαντικός ερμηνευτής νεότερης γενιάς Πάνος Μουζουράκης. Μαζί του η ταλαντούχα Σοφία Μανουσάκη, βασική ερμηνεύτρια του Στέφανου Κορκολή, τα τελευταία χρόνια.

Ας απολαύσουμε την φλογερή αυτή βραδιά, που μας ετοίμασαν οι Θεατρικές Σκηνές, στο Θέατρο Παλλάς, στις 09.05.22 & 16.05.22 και ώρα 21:00

Προπώληση: viva.gr και στο ΠαλλάςΤιμές Εισιτηρίων: από 15,  20, 30 , 45 & 65 .

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το stefanoskorkolis.com