Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν είναι ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

Το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν είναι, ο βασικός ωφελημένος της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Γαλλία με αφορμή το συνταξιοδοτικό σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, της εταιρείας Ifop, για την εφημερίδα Le Journal du Dimanche, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Ειδικότερα, αν γίνονταν σήμερα εκλογές το κόμμα « Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν θα ελάμβανε 26% έναντι 21% της αντίστοιχης δημοσκόπησης του Νοεμβρίου 2022. Στο ίδιο ποσοστό 26%, θα βρισκόταν και η αριστερή παράταξη του Ζαν Λυκ Μελανσόν η οποία το 2022 λάμβανε 25%.

O συνασπισμός των κομμάτων που στηρίζουν τον πρόεδρο Μακρόν από το 27% θα έπεφτε στο 22%, ενώ το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικανών από το 11% θα έπεφτε στο 10%.

Η ραγδαία πτώση του Μακρόν προκλείθηκε ότανχιλίαδες γάλλοι πολίτυες συμμετείχαν σε πανεθνικές απεργίες και πορείες σε όλες τισ πόλεις της Γαλλίας,από τα μέσα Ιανουαρίου κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, δηλάδή από τα 62 στα 64. Ο γάλλος πρόεδρος επέμεινε και στην τελευταία του συνέντευξη, ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για τη διατήρηση του συστήματος και προστασία των δημόσιων οικονομικών.

Να σημειώσουμε, ότι στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία τον Ιούνιο, η ομάδα του Μακρόν είχε 26,9%, μπροστά από τον Νούπες με 26,3% και την Εθνική Συσπείρωση με 19,2%. Το περιθώριο λάθους στη δημοσκόπηση του Ifop ήταν γύρω στις 2,5-2,8 μονάδες.