Το 59% θεωρεί ότι ο Μακρόν βγήκε νικητής στο debat με την Λεπέν

Οι δύο υποψήφιοι για τη γαλλική προεδρία ήρθαν χθες αντιμέτωποι στη μοναδική τηλεοπτική τους συζήτηση, εν όψει του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών της 24ης Απριλίου.

Η ηγέτης της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο αρκετά εκατομμύρια Γάλλων ψηφοφόρων εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι.

Το χθεσινό debat δεν άργησε να πάρει «φωτιά» όταν η σύγκρουση των δύο ωρών και 45 λεπτών στράφηκε στο κόστος ζωής, τη Ρωσία, την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση.

Περίπου 15,6 εκατομμύρια τηλεθεατές παρακολούθησαν τη συζήτηση, στην οποία ο Μακρόν κατηγόρησε την αντίπαλό του, ότι εξαρτάται από τη ρωσική εξουσία, ενώ η Μαρίν Λεπέν τον αποκάλεσε υποκριτή για την κλιματική αλλαγή.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μακρόν ήταν αυτός που πέρασε στην επίθεση, εμφανιζόμενος περισσότερο ως αμφισβητίας παρά ως κατεστημένος, διακόπτοντας επανειλημμένα τον αντίπαλό του.

Ειδικότερα στο ζήτημα της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης η Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε «αφόρητη αδικία» την συνταξιοδότηση στα 65 έτη που προτείνει ο Εμανουέλ Μακρόν , λέγοντας ότι αν εκλεγεί, οι Γάλλοι θα μπορούν να φύγουν από την εργασία τους «μεταξύ 60 και 62 ετών». Απαντώντας ο Μακρόν ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι θέλει «να διατηρήσει αυτόν τον θησαυρό που είναι το γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα»

Η κ. Λεπέν είπε ότι το 70% των Γάλλων πιστεύει, ότι το βιοτικό τους επίπεδο έχει υποχωρήσει τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ διαβεβαίωσε τον γαλλικό λαό, ότι εάν εκλεγεί θα είναι η πρόεδρος της πολιτικής ειρήνης και της εθνικής αδελφοσύνης. «Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους Γάλλους στη χώρα τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μακρόν είπε, ότι η Γαλλία γνώριζε μια άνευ προηγουμένου κρίση, με τον Covid η οποία ακολουθείται από τον πόλεμο στην Ευρώπη. Υπογράμισε ότι καθοδήγησε τη Γαλλία σε αυτές τις προκλήσεις με στόχο να κάνει τη Γαλλία μια ισχυρότερη χώρα και πρόσθεσε ότι η ψηφοφορία της Κυριακής είναι ένα «δημοψήφισμα για την Ευρώπη, για την κοσμικότητα και μια στιγμή ξεκάθαρης επιλογής».

Παρά την ισχυρή απόδοση της κ. Λεπέν, μια πρώτη δημοσκόπηση του Elabe έδειξε ότι το 59% των τηλεθεατών θεωρεί ότι ο Μακρόν βγήκε νικητής από το debat.