Τι συμβαίνει με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού;

Photo: pixabay

Το γεγονός ότι η μετάλλαξη Όμικρον, παρά το ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική εμφανίζεται με πιο ήπια συμπτώματα από τη Δέλτα, γεννά ελπίδες. Την ίδια ώρα ωστόσο, εμφανίστηκε και νέα παραλλαγή του ιού, για την οποία δεν γνωρίζουμε ούτε από πού ακριβώς προέρχεται ούτε πόσο πραγματικά επικίνδυνη είναι.

Η νέα παραλλαγή του ιού

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδας η Deutsche Welle το νοσοκομείο IΗU Méditerrannée της Μασσαλίας ανακοίνωσε ότι το νέο στέλεχος κορωνοϊού εντοπίστηκε σε ασθενή που επέστρεφε στη Γαλλία από το Καμερούν, ο οποίος ενδέχεται να μετέδωσε τον ιό σε άλλα δώδεκα άτομα στη νότια Γαλλία. Αν η Β.1.640.2 είναι στην πραγματικότητα πιο μεταδοτική από τον αρχικό ιό SARS-CoV-2, δεν μπορεί ακόμη να ειπωθεί με ακρίβεια, τουλάχιστον με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τον ακόμη χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Επίσης δεν είναι ακόμη γνωστή η προέλευση της. Το ότι εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο που επέστρεφε από ταξίδι στο Καμερούν δεν σημαίνει ότι δημιουργήθηκε στη χώρα της κεντρικής Αφρικής.

Η μετάλλαξη Όμικρον

Την ίδια ώρα η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Ολοένα περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι εμφανίζεται με ηπιότερα συμπτώματα. Τα Τ-λεμφοκύτταρα των εμβολιασμένων και όσων έχουν νοσήσει αντιδρούν καλύτερα απέναντι στην Όμικρον, προστατεύοντας όσους προσβάλλονται από σοβαρές επιπλοκές.

Αν και η μετάλλαξη Όμικρον έχει αλλάξει τόσο πολύ την πρωτεϊνική ακίδα του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να προσβάλλονται ακόμη και εμβολιασμένοι, εντούτοις η ανοσολογική απόκριση μέσω των Τ-λεμφοκυττάρων φαίνεται ότι λειτουργεί παρόλα αυτά κατά 70% έως 80%. Επίσης η Όμικρον επιτίθεται λιγότερα συχνά στους πνεύμονες και περισσότερο στην ανώτερη αναπνευστική οδό – λαιμός, τραχεία, ρινική κοιλότητα.

Σύμφωνα με ερευνητές από το Χονγκ Κονγκ η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλει το βρογχικό σύστημα έως και κατά 70% γρηγορότερα από τη Δέλτα, ωστόσο εξαπλώνεται 10 φορές λιγότερo έντονα στο αναπνευστικό σύστημα.

Τι είναι η «Flurona»

Στο μεταξύ στο Ισραήλ 31χρονη έγκυος μολύνθηκε ταυτόχρονα από τον κορωνοϊό και τον εποχικό ιό της γρίπης. Πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό «Flurona» στον κόσμο – από τον αγγλικό όρο flu για τη γρίπη και το «corona» για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με το υπ. Υγείας του Ισραήλ η έγκυος ήταν εμβολιασμένη και νόσησε ελαφρά. Την ίδια ώρα το ισραηλινό υπ. Υγείας ερευνά την περίπτωση «Flurona» και κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές.

Διαβάστε περισσότερα στη Deutsche Welle