Τέλος οι μάσκες από την 1η Ιουνίου – Καταργούνται τα πιστοποιητικά – Χωρίς self test στα σχολεία

Athens - ©pixabay

Τον οδικό χάρτη για να επιστρέψει η ζωή στη χώρα σε κανονικούς ρυθμούς, ανακοίνωσε σήμερα (13/4) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Η μεγαλύτερη είδηση είναι, ότι καταργείται η μάσκα στους κλειστούς χώρους από την1η Ιουνίου.

Συγκεκριμένα,

  • από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass. Το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει έως τις 31 Μαΐου
  • Από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία τους, χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.
  • Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, για να προσέρχονται στην εργασία τους από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα
  • Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός. Και αυτό το μέτρο θα επανεξεταστεί από την 1η Σεπτεμβρίου.
  • Από τις 15 Απριλίου αναστέλλεται το πρόστιμο των 100 € στους ανεμβολίαστους άνω των 60.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός υγείας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα οπότε και θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις.

Πώς θα γιορτάσουμε φέτος το Πάσχα

Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, θα υπάρχει σύσταση χρήσης μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε, ότι φέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας.