Τελευταία προσπάθεια του Λάσετ να αντιστρέψει την καθοδική τάση

Das Triell - Dreikampf ums Kanzleramt / ARD

Σε μια τελευταία προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις, αλλά και να αντιστρέψει την καθοδική του πορεία ο υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανικών Κομμάτων CDU/CSU, Άρμιν Λάσετ, παρουσίασε σήμερα 13/9 στο Βερολίνο ένα «πρόγραμμα 100 ημερών» που θα εφαρμόσει αμέσως σε περίπτωση που κυβερνήσει.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Deutsche Welle το πρόγραμμα προβλέπει μεταξύ άλλων φοροελαφρύνσεις για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, μείωση της γραφειοκρατίας για την οικονομία και αυστηρότερα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας.

Πάντως σε πρόσφατη δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) προηγούνται με 26%, ακολουθούν τα CDU/ CSU με 22%, οι Πράσινοι (die Grüne) με 16%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 12%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% και το κόμμα “Η Αριστερά” (die Linke) με 6%. Σχετικά, με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το χθεσινοβραδυνό ντιμπέιτ των υποψήφιων καγκελαρίων των πρώτων τριών κομμάτων, δεν αντέστρεψε την εκλογική τάση.

Σταθερό πρώτος στις δημοσκοπήσεις ο Σολτς (SPD)

Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου ντιμπέιτ εκπρόσωποι των Χριστιανικών Κομμάτων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο δικός τους υποψήφιος καγκελάριος ήταν ο νικητής της βραδιάς.

Ο Βαυαρός πρωθυπουργός και πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής  Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ, υποστήριξε μάλιστα ότι ο υποψήφιος των δύο Χριστιανικών Κομμάτων, Άρμιν Λάσετ, όχι μόνο κέρδισε το ντιμπέιτ, αλλά κατάφερε να αντιστρέψει την καθοδική τάση. Βέβαια οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ δείχνουν μια άλλη εικόνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Infratest dimap, αλλά και του Forschungsgruppe Wahlen, νικητής και του δεύτερου ντιμπέιτ είναι ο Σοσιαλδημοκράτης, Όλαφ Σολτς, παρ’ ότι δέχθηκε σφοδρές, προσωπικές επιθέσεις από τον κ. Λάσετ, αν και σημείωσε ελαφρώς απώλειες σε σχέση με τον πρώτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες.

Στην ερώτηση για παράδειγμα ποιον θα προτιμούσατε στο αξίωμα του καγκελαρίου, το 46% επέλεξε τον κ. Σολτς (πρώτο ντιμπέιτ 55%), τον κ. Λάσετ το 28% (19%) και το 20% (19%) την υποψήφια των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ (Infratest dimap).

Ποιον προτιμάτε για το αξίωμα του Καγκελαρίου (Infratest dimap)
2o Debat 1o Debat
Σολτς (SPD) 46% 55%
Λάσετ (CDU/CSU) 28% 19%
Μπέρμποκ (die Grüne) 20% 19%

Ενδιαφέρον σημείο είναι, ότι ο κ. Σολτς επικράτησε και ανάμεσα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Συγκεκριμένα, το 36% θεώρησε ότι ο πιο πειστικός πολιτικός στο ντιμπέιτ ήταν ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ ακολουθούν με 25% ο κ. Λάσετ και η κ. Μπέρμποκ αντίστοιχα (Infratest dimap).

culpanews.gr με πληροφορίες από τη Deutsche Welle