Τα παλαιά παιχνιδάδικα των Αθηνών

Pixabay: https://www.pexels.com/el-gr/photo/163036/

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και τα παιχνίδια είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές των εορτών. Έτσι με μια ειδική «χρονοκάψουλα»… θα σας μεταφέρουμε και να περιηγηθούμε σε αρώματα και χρώματα μίας άλλης εποχής. Τότε που οι πελάτες ήταν σταθεροί, πιστοί.

Οι βιτρίνες των μαγαζιών γέμιζαν ασφυκτικά με κούκλες, μολυβένια στρατιωτάκια και μουσικά κουτιά που στα μάτια των μικρών μας φίλων ζωντάνευαν! Σβούρες, κουμπαράδες , μουσικά καλειδοσκόπια και συλλεκτικά παιχνίδια ακόμα υπάρχουν …το μόνο που μένει είναι να τα ανακαλύψουμε!

Ο Δαμίγος και τα ξύλινα παιχνίδια του

Η Ιστορία του μαγαζιού: Ξεκίνησε σαν αποθήκη ψιλικών το 1925. Ο παππούς Δαμίγος ήρθε από την Σαντορίνη. Παρόλο την έλλειψη μορφώσεως του, είχε καλό όνομα στην αγορά. Έκανε τον γυρολόγο βγαίνοντας στους δρόμους με το καροτσάκι του, πουλώντας την πραμάτεια του.

Έβγαζε ένα τραπεζάκι έξω από την πόρτα του μαγαζιού, θυμάται ο γιός του και πουλούσαν μαζί… γυαλιά και τσατσάρες. Δειλά- δειλά πούλαγε ελάχιστα φτωχικά παιχνίδια, καταλήγοντας να ανοίξει τη δική του επιχείρηση και να κάνει εισαγωγές. Το 1960 αναλαμβάνει ο γιός τους Νίκος με τις δύο του κόρες.

Τι θα βρούμε στον Δαμίγο: Παιχνίδια ξύλινα παλαιάς κοπής, διαφορετικά από αυτά που πουλούν τα εμπορικά μεγάλα παιχνιδάδικα. Καρουσέλ…τσίγκινα πουλάκια που τραγουδάνε, ξύλινα κουκλοθέατρα και γαντόκουκλες, μίνι πλαστικές τηλεοράσεις με παραμύθια δηλαδή view masters κ.α. Λυκούργου 3, Αθήνα. https://damigostoys.gr/

Solaris… η μανία των κόμικς!

Αν είσαι λάτρης και αγαπάς τα κόμικς, τότε πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς το Solaris. Η Ιστορία του μαγαζιού: Τον Οκτώβριο του 1989 η Δέσποινα Παπαδοπούλου ήταν μανιώδης αναγνώστρια των κόμικς επιστημονικής φαντασίας στα αγγλικά, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα.

Έτσι της γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξει ένα τέτοιο κατάστημα. Βασικός στόχος της οικοδέσποινας, ήταν να υποστηρίξει τους νέους καλλιτέχνες, που ασχολούνται με τα κόμικς τρόμου- επιστημονικής φαντασίας, για αυτό και διοργανώνει συνεχώς παρουσιάσεις στο χώρο του βιβλιοπωλείου.

Τι θα βρούμε στο Solaris : Κόμικς Ελληνικά, Αγγλικά, Manga, Φαντασίας ή Τρόμου και Ρομαντικά. Βιβλία ψαγμένα που ασχολούνται με το Διάστημα, τον Δαρβίνο, ιστορίες μυστηρίου ή ακόμα και περιπέτειες. Τα συλλεκτικά του όμως είδη, είναι αυτά που τραβάνε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ποστερς, Συλλεκτικά αγαλματίδια: Disney, Avengers, Superman. Κούπες: Star Wars, Dragon ball, Harry Potter κ.α. Μπόταση 6, Αθήνα. https://solaris.gr/

Παιχνοδρόμιο…o ναός των Video games

Η Ιστορία του μαγαζιού: Ο παππούς του Αποστόλη Γιαλιτάκη είχε στο Γουδί, το πρώτο παιχνιδάδικο το 1960. Συνεχίζει την πορεία του βιβλιοπωλείου ο πατέρας του και ο Αποστόλης πλέον είναι ο τρίτης γενιάς συλλέκτης παιχνιδιών. Με την βοήθεια φίλων- συλλεκτών άνοιξε το Παιχνοδρόμιο, όταν έρχονται γονείς με τα παιδιά τους αντικρύζοντας τα δικά τους παιχνίδια συγκινούνται ευχάριστα.  Τι θα βρούμε στο Παιχνοδρόμιο : Video Games, Atari, Nintendo, Πατατούφες, Τρελομπαλάκια, Εξωγήινοι, Μικρά μου Πόνυ, Λαχανόπαιδα κ.α. Πανδώρου 73 Κ. Πετράλωνα.

https://el-gr.facebook.com/pg/pexnodromio/photos/?ref=page_internal

Vintage Toy Mania …σε υπόγειο στην Αγία Παρασκευή

Η Ιστορία του μαγαζιού: Δύο κουμπάροι ο Ντίνος Σκουμπής μαζί με τον Τάσο Κανέλλο, ξεκίνησαν σαν συλλέκτες αγοράζοντας παιχνίδια. Η μανία τους ήταν τόσο μεγάλη, που γέμισαν τέσσερεις αποθήκες! Ο Σκουμπής ήταν γεωλόγος έμεινε όμως χωρίς δουλειά, έτσι αποφάσισαν να ανοίξουν ένα κατάστημα.

Το ακριβότερο παιχνίδι που είχε πουληθεί από το μαγαζί, ήταν μία σπάνια φιγούρα Megatron από τα Tranformers. Η εταιρία Mattel ανέθεσε σε μία αμερικάνικη τηλεοπτική εκπομπή να βρει τη φιγούρα. Η εκπομπή έψαξε μα δεν κατάφερε να την βρει. Στο Vintage Toy Mania, η φιγούρα υπήρχε και πουλήθηκε στο εξωτερικό 2.250 €!

Τι θα βρούμε στο Vintage Toy Mania: G.I. Joe, Ήρωες της Marvel, Χελωνονιτζάκια, Playmobil, Lego, αλλά και επιτραπέζια παιχνίδια όπως οι Στρουμφοτσουλήθρες με τον Κώστα Βουτσά. Ζεφύρων 1, Αγ. Παρασκευή.

https://el-gr.facebook.com/VINTAGETOYMANIA/

Τα επιτραπέζια παιχνίδια μόνο από την… Κάισσα

Η Ιστορία του μαγαζιού: Το πρώτο κατάστημα άνοιξε στα Εξάρχεια το 1985 και πουλούσε σκακιστικά είδη. Το ενδιαφέρον όμως άλλαξε, εξελίχθηκε και προς άλλες κατηγορίες παιχνιδιών, όπως τα Επιτραπέζια παιχνίδια στρατηγικής, τις συλλεκτικές κάρτες αλλά και τα παιχνίδια ρόλων. Τα επιτραπέζια παιχνίδια όλοι μας τα θυμόμαστε, με τις ανέμελες συναντήσεις σε σπίτια φίλων, δημιουργούσαν ένα ευχάριστο κλίμα διότι μέσα από αυτά, ανακαλύπταμε κρυμμένες πτυχές του χαρακτήρα των άλλων.

Τι θα βρούμε στην Κάισσα: Κάρτες: Yu Gi Oh, Pokemon,Magic the gathering. Επιτραπέζια όπως: Dixit, Rummikab, Κυνήγι Κατασκόπων, Ιστορίες Μυστηρίου. κ.α. Καλλιδρομίου 8 Αθήνα.  https://kaissa.gr/

Χρονοκάψουλα & Ελληνικό Παιχνίδι

Η Ιστορία του μαγαζιού: Μπορεί να είναι μικρό παιχνιδοπωλείο κοντά στο μετρό του Ν. Κόσμου, αλλά επικεντρώνει όλο το Ελληνικό παιχνίδι της δεκαετίας 1960-1995. Τι θα βρούμε στην Χρονοκάψουλα: Ρετρό βιντεοπαιχνίδια, πλαστικές φιγούρες Babar, Trolls, Masters of the Universe, Monkey Wrench αλλά και για τα κορίτσια πολλές κούκλες της εταιρίας El Greco, Ευχούληδες, Ζαβολάκια κ.α. Ευστράτιου Πίσσα 48 Ν. Κόσμος.    https://el-gr.facebook.com/pg/xronokapsoula/photos/?ref=page_internal

Τα ρεπορτάζ αγοράς & τα προϊόντα του παρουσιάζονται στο culpanews.gr είναι επιλογές των συντακτών δεν έχουν εμπορικό σκοπό, ούτε αποφέρουν διαφημιστικά έσοδα.