Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, 31 Μαρτίου, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σχετικά με την αδειοδότηση εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ), όπως προβλέπει ο Νόμος 5094/2024.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου, κατατέθηκαν συνολικά δώδεκα (12) αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για την ίδρυση παραρτημάτων που θα λειτουργήσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Επιπλέον, υποβλήθηκε μία (1) αίτηση για ίδρυση παραρτήματος με έναρξη λειτουργίας το ακαδημαϊκό έτος 2026-27.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα που υπέβαλαν αίτηση είναι τα εξής:
- The Open University
- The University of York
- University of Greater Manchester
- Université Sorbonne Paris Nord
- University of Derby
- The University of West London
- University of Essex
- University of Nicosia
- London Metropolitan University
- Queen Margaret University
- The University of Keele
- University of East London
Το Sunderland University κατέθεσε αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27 είναι ενώ η διαδικασία παραμένει ανοικτή και για άλλα πανεπιστήμια.
Για ένα «νέο κεφάλαιο για την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση», «ιστορική μεταρρύθμιση», «απελευθέρωση της δημιουργικότητας, άνοιγμα στον κόσμο, επένδυση στο μέλλον των νέων», έκανε λόγο σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
«Η Ελλάδα κάνει πράξη μια ιστορική μεταρρύθμιση. Μια μεταρρύθμιση που προσφέρει νέες επιλογές στους Έλληνες φοιτητές, καθιστά την Ελλάδα εκπαιδευτικό προορισμό για χιλιάδες αλλοδαπούς φοιτητές, δίνει την ευκαιρία επιστροφής στο πολύ αξιόλογο εκπαιδευτικό και ερευνητικό δυναμικό επιστημόνων μας που εργάζονται στο εξωτερικό και μεταλλάσσει τη χώρα μας από παγκόσμια “εκπαιδευτική” ιδιαιτερότητα σε κόμβο γνώσης και καινοτομίας για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε η υπουργός.