Στους τρεις μήνες η τρίτη “αναμνηστική” δόση για τους 18 & άνω

Photo: fernando zhiminaicela Pixabay

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους σχετικά με τις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σχετικά με την επίσπευση της τρίτης δόσης.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμισκολέους, η επιτροπή μετά την ανασκόπηση των τελευταίων υγειονομικών δεδομένων,  επανεξέτασε τις συστάσεις του αναμνηστικού εμβολιασμού και  έλαβε την απόφαση η χορήγησή της στις ηλικίες 18 ετών και άνω να γίνεται τρεις μήνες μετά τη συμπλήρωση των δύο δόσεων. Το ίδιο (το διάστημα των τριών μηνών) θα ισχύσει και για τους νοσήσαντες, ενώ παραμένει το διάστημα για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο Johnson & Johnson.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιοφράφου είπε  ότι η απόφαση της επιτροπής στηρίχθηκε σε εγχώρια και διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ενώ παρέπεμψε και σε άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, που έχουν μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης

Πότε ανοίγει η Πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για τους δικαιούχους θα ανοίξει σήμερα 3/12 το βράδυ έως αύριο το πρωί, ώστε όλοι οι δικαιούχοι μέχρι αύριο να μπορούν να μπουν. Οι δικαιούχοι αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια.

Προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι η πρώτη δόση θα έχει πάντα προτεραιότητα έναντι της αναμνηστικής δόσης.  Στόχος είναι όσοι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους μέχρι τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου, να έχουν κάνει την ενισχυτική δόση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.