Γ. Στουρνάρας: Στα 60 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στη χώρα μας

O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

Στα 60 δισ. ευρώ υπολόγισε ότι ανέρχεται ετησίως η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε συνέντευξη του στο in.gr, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε σχετικά για το θέμα της φοροδιαφυγής, ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Χωρίς μάλιστα η κατανάλωση αυτή να χρηματοδοτείται από την μείωση των  αποταμιεύσεων, καθώς όπως είπε παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, παρόλο που έχει γίνει πρόοδος με την αύξηση των φορολογικών εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ «θεωρούμαστε πρωταθλητές της Ευρώπης».

Με αφορμή τη δήλωση του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή επανέρχεται στο προσκήνιο, και το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι ο ουσιαστικός περιορισμός του φαινομένου, προκειμένου να δημιουργηθεί νέος δημοσιονομικός χώρος για την άσκηση ελαστικότερης κοινωνικής πολιτικής.

Να σημειώσουμε ότι, μόνο οι απώλειες από το ΦΠΑ στην Ελλάδα, υπολογίζονται από την Κομισιόν στα 3,11 δισ. ευρώ το χρόνο, αν και στην πραγματικότητα ουδείς μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς το εύρος των απωλειών του Δημοσίου από το συγκεκριμένο φόρο. Με πρόχειρους υπολογισμούς η χώρα μας χάνει 8,46 εκατ. ευρώ το 24ωρο ή περίπου 260 εκατ. το μήνα μόνο από το ΦΠΑ, παρά την -υποτιθέμενη- αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.