Στις 18 Μαρτίου η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της AstraZeneca (η ανακοίνωση)

ema.europa.eu/en

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) 

Αρκετές υγειονομικές αρχές που είναι υπεύθυνες για εθνικές εκστρατείες εμβολίων σε χώρες της ΕΕ, έχουν προσωρινά προχωρήσει σε αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca. Αυτή είναι μια προληπτική ενέργεια που λαμβάνεται υπό το φως της εθνικής τους κατάστασης, ενώ ο EMA διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Θρόμβοι αίματος έχουν συμβεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο

Γεγονότα που αφορούσαν θρόμβους αίματος, μερικά με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, έχουν συμβεί σε πολύ μικρό αριθμό ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο. Πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναπτύσσουν θρόμβους αίματος ετησίως στην ΕΕ για διαφορετικούς λόγους. Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων συνολικά σε εμβολιασμένα άτομα φαίνεται να μην είναι υψηλότερος από αυτόν που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό.

Η EMA συνεργάζεται στενά με την εταιρεία, με ειδικούς σε διαταραχές του αίματος και με άλλες υγειονομικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου του MHRA του Ηνωμένου Βασιλείου, με βάση την εμπειρία της με περίπου 11 εκατομμύρια χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου.

Έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου

Η έρευνα του EMA συνεχίστηκε το σαββατοκύριακο και θα γίνει προσεκτική ανάλυση όλων των δεδομένων που σχετίζονται με θρομβοεμβολικά συμβάντα τις επόμενες ημέρες. Οι ειδικοί εξετάζουν με μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα διαθέσιμα δεδομένα που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις για να προσδιορίσουν εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν το συμβάν πιθανότατα οφείλεται σε άλλες αιτίες. Η επιτροπή ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω τις πληροφορίες την Τρίτη και κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να ολοκληρώσει τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και να προχωρήσει σε τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να χρειαστούν.

Ο EMA, επί του παρόντος θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Η πανδημία COVID-19 είναι μια παγκόσμια κρίση, με καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, και συνεχίζει να αποτελεί μείζονα επιβάρυνση για τα συστήματα υγείας της ΕΕ.

Τα εμβόλια για το COVID-19 συμβάλλουν στην προστασία των ατόμων από το να αρρωστήσουν, ειδικά οι επαγγελματίες υγείας και οι ευάλωτοι πληθυσμοί, όπως οι ηλικιωμένοι ή τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Ενώ η έρευνά του βρίσκεται σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει επί του παρόντος της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη του COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του  European Medicines Agency (EMA)