Στην Αθήνα ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Ε. Ιμάμογλου – K. Μπακογιάννης: Τα προβλήματα μπορούν να τα λύσουν οι λαοί

Κώστας Μπακογιάννης - Εκρεμ Ιμάμογλου / Photo: fb bakoyannis

Στην Αθήνα βρίσκεται ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ως επίσημος προσκεκλημένος του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. 

Σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, νωρίς το πρωί, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά: “Καλοδεχόμαστε σήμερα στην Αθήνα τον φίλο Δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Ekrem İmamoğlu. Ελλάδα και Τουρκία έχουν υπαρκτές διαφορές. Ο ρόλος όμως και η αποστολή μας, ως δημάρχων δυο παγκόσμιων μητροπόλεων όπως η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη είναι να χτίζουμε γέφυρες και να δουλεύουμε για τη λύση των προβλημάτων από κάτω προς τα πάνω.

Ο διάλογος, η ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών είναι ο δρόμος για το μέλλον. Σε αυτά επενδύουμε με μεγάλη αυτοπεποίθηση, με πίστη στις δημοκρατικές αξίες, κόντρα στις σκοτεινές δυνάμεις του κυνισμού, της μισαλλοδοξίας και της πατριδοκαπηλίας. Αυτή είναι η παράδοση της Αθήνας, της γενέτειρας της δημοκρατίας.”

O κ. Ιμάμογλου συναντήθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών με τον ομόλογο του Κώστα Μπακογιάννη και στη συνέχεια από κοινού επιστέφθηκαν τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ το βράδυ θα παρακολουθήσουν στο Ηρώδειο την παράσταση Monica Bellucci, Maria Callas: Letters and Memories.

Αθήνα & Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες ειρήνης

Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή τους, οι δήμαρχοι των δύο πόλεων, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η Αθήνα και η Κωνσταντινούπολη μπορούν να χτίσουν γέφυρες ειρήνης και να προχωρήσουν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά και εκείνων που υπερβαίνουν τα σύνορα των δύο χωρών.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι «τα προβλήματα λύνονται από κάτω προς τα πάνω. Άνθρωποι τα δημιουργούν και άνθρωποι τα λύνουν. Ακόμα και αν τα δημιουργούν οι κυβερνήσεις ή -για να είμαι ακριβής- τα καθεστώτα, μπορούν να τα λύσουν οι λαοί» και συνέχισε λέγοντας ότι «οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, όμως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο πλησιέστερος δημοκρατικός θεσμός στον πολίτη και αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να διερμηνεύσουμε πιο αποτελεσματικά τα ανθρώπινα συναισθήματα. Τα συναισθήματα εκείνα που εκδηλώθηκαν στις κοινωνίες μας με τις καταστροφικές φωτιές που έπληξαν τις χώρες μας το καλοκαίρι, όπως και με τους ισχυρούς σεισμούς που έλαβαν χώρα πριν από μερικά χρόνια».

Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην «εμβληματική συνεργασία» του Μίκη Θεοδωράκη με διακεκριμένους πνευματικούς ανθρώπους της Τουρκίας όπως ο Αζίζ Νεσίν, ο Γιασάρ Κεμάλ και ο Ζουλφού Λιβανελί για την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο λαών.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιμάμογλου σημείωσε ότι η Κωνσταντινούπολη και η Αθήνα είναι δύο πόλεις που τις συνδέει κοινή μοίρα και οφείλουν να βρουν μαζί τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Ιμάμογλου: Η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η μοναδική λύση

«Η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν είναι μία από τις λύσεις, είναι η μοναδική λύση», υπογράμμισε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε και ο κ. Ιμάμογλου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο πρόσφατος θάνατός του προκάλεσε θλίψη και στη χώρα του, καθώς -όπως είπε- «με τους ήχους των δημιουργιών του έχουν χτυπήσει δυνατά οι καρδιές πολλών Τούρκων πολιτών».

Aύριο Τετάρτη στις 11:30 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην Αρχαία Αγορά, ενώ στη συνέχεια ο κ. Ιμάμογλου θα επισκεφθεί -συνοδεία του δημάρχου Αθηναίων- την περιοχή της πλατείας Συντάγματος και το Ζάππειο, προκειμένου να δουν τα έργα αστικής ανάπλασης που πραγματοποιούνται στην περιοχή.

Στις 16:30 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στην έκθεση «Portals» του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στη Λένορμαν, ενώ ο κ. Ιμάμογλου θα αναχωρήσει το βράδυ της Τετάρτης για την Κωνσταντινούπολη.

Ο Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου με την διήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα ανταποδίδει την αντίστοιχη του Δημάρχου Αθηναίων τον περασμένο Μάιο, όταν οι δύο δήμαρχοι είχαν υπογράψει, σε θερμό κλίμα, μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας στους τομείς πολιτισμού και τουρισμού.

Σε συνέντευξη του στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Αριάνα Φερεντίνου διατύπωσε την χαρά του για την επίσκεψη αυτή χαρακτηρίζοντας την πολύ χρήσιμή και πολύτιμη  και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ενισχυθούν οι σχέσεις των δύο χωρών και των δύο πόλεων. Για τις σχέσεις των δύο χωρών είπε  ότι η διευθέτηση τους και η επίλυση των προβλημάτων με τον καλύτερο τρόπο, θα μεταδώσει θετικά αισθήματα, ειρήνης και ηρεμίας στην γύρω περιοχή.

Τον Ιούνιο του 2019 ο Εκρέμ Ιμάμογλου έμεινε στην ιστορία ως ο άνθρωπος που αψήφησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αμφισβήτησε τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών και κέρδισε πανηγυρικά τον εκλεκτό του Τούρκου προέδρου, μέσα στο ίδιο του το σπίτι την Κωνσταντινούπολη μετά από 25 χρόνια κυριαρχίας.