Σταθεροποιητικές τάσεις στις διεθνείς χρηματαγορές

Background vector created by rawpixel.com - www.freepik.com

Μειώθηκε στις 99,4 μονάδες τον Αύγουστο, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος IFO στη Γερμανία υπολειπόμενος του αναμενομένου (100,4) και ο δείκτης προσδοκιών IFO κατέγραψε χαμηλό (97,5) από τον Φεβρουάριο, εμφανίζοντας πτώση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι ελλείψεις υλικών έχουν επηρεάσει την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς και κλάδους όπως των βασικών μετάλλων και των πλαστικών.

O αντιπρόεδρος της ΕΚΤ (L. de Guindos), τόνισε πως είναι πιθανό σύντομα να αναθεωρηθούν ανοδικά οι προβλέψεις για την πορεία της oικονομίας της Ευρωζώνης. Υπογράμμισε ότι πρόδρομοι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν συνέχιση της ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο και ανέφερε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται πλησίον του 3% το 2021, προτού υποχωρήσει σημαντικά το 2022. Εκτιμά ότι η οικονομία θα ανακτήσει τα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Στις ΗΠΑ οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών εμφάνισαν τον Ιούλιο μηνιαία μείωση (-0,1%), ενώ οι εκτός τομέα μεταφορών ενισχύθηκαν (0,7%) για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Χρηματιστήρια

Συνεχίστηκε το θετικό κλίμα στις αμερικανικές αγορές. Ειδικότερα με άνοδο για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν οι βασικοί αμερικανικοί δείκτες με τον S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό κλείσιμο στις 4.496,19 μονάδες (+0,22%), αφού είχε διασπάσει νωρίτερα ενδοσυνεδριακά και τις 4.500 μονάδες και τον Nasdaq να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό στις 15.041,86 μονάδες (+0,15%). O χρηματοοικονομικός κλαδικός δείκτης S&P 500 (+1,21%) και ο κλάδος της ενέργειας (+0,72%) πρωταγωνίστησαν στην άνοδο, ενώ ελαφρώς διορθωτικά κινήθηκε ο κλάδος των υπηρεσιών υγείας (-0,26%).

Στην Ευρώπη ο Stoxx 600 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος ενώ ο δείκτης των τραπεζών εμφάνισε τα μεγαλύτερα κέρδη (+1,82%). Στην Κίνα, οι τραπεζικές μετοχές υποχωρούν καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μονάδες διαχείρισης περιουσίας τους καθίσταται αυστηρότερο, ενώ πτωτικά κατά περίπου 2,6% κινείται ο Hang Seng Tech. Οριακές μεταβολές για τον δείκτη Nikkei.

Συνάλλαγμα – Επιτόκια

Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσιάζουν οι κυριότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολάριο, παραμένοντας πλησίον του υψηλού ($1,1775) μιας εβδομάδας που κατέγραψε τη χθεσινή ημέρα.  Αντίσταση για την ισοτιμία ευρώ/δολάριο στην περιοχή των $1,1900. Στήριξη εντοπίζεται στα $1,1660.

Σταθεροποιητικά σήμερα το πρωί οι αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη. Η απόδοση στη λήξη του 10ετούς ομολόγου αναφοράς Γερμανίας εμφάνισε χθες υψηλό (-0,416%) ενός μήνα.

Ενέργεια – Εμπορεύματα

Στην περιοχή των $68/βαρέλι κινείται η τιμή του ΣΜΕ WTI το πρωί, διορθώνοντας μετά από τρεις διαδοχικές ημέρες ανόδου.

Πτώση για την τιμή του χρυσού για τρίτη συνεχόμενη ημέρα στην περιοχή των $1.785/ουγγιά εν αναμονή του συμποσίου της Kansas Fed στο Jackson Hole.

Δείτε εδώ την πλήρη ανάλυση των Διεθνών Αγορών της Alpha Bank