Σταϊκούρας: Ποσά ύψους €3 δισ. θα δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων & νοικοκυριών

minfin.gr

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθούν ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ στην οικονομία για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Συγκεκριμένα:

Τον Μάιο και Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», από την οποία απομένουν ενισχύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ», συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο δόθηκε παράταση έως το τέλος Μαΐου.

Τέλος Μάϊου θα δοθεί η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού  μέσω της οποίας θα διατεθούν 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Η επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων. Μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το β’ στάδιο θα αρχίσει τον Ιούνιο, ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούλιο. Το κράτος θα καλύψει έως το τέλος του έτους τμήμα των πάγιων δαπανών αφού αφαιρεθούν οι ενισχύσεις που έχουν ήδη δοθεί. Θα δίδεται ένα πιστωτικό για να καλύπτονται οφειλές σε ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ- Εργασία» για τους εργαζόμενους.

Τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για παιδότοπους, γυμναστήρια κ.ά.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια θα γίνει για τον Απρίλιο με προκαταβολή, όπως και τον Μάρτιο.

Τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2020 – 2021 ανέρχονται σε 40 δισ. ευρώ 

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, για τη διετία 2020 – 2021 τα δημοσιονομικά μέτρα και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ (24 δισ. ευρώ το 2020 και 15,5 δισ. ευρώ εφέτος) και χρηματοδοτούνται κυρίως από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων και ομολόγων. Προέβλεψε ότι το έλλειμμα και το χρέος θα είναι υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις, ωστόσο η υπέρβαση αυτή θα καλυφθεί όσο επανέρχεται σταδιακά η κανονικότητα .

Τέλος ο υπουργός εκτίμησε  δημοσιονομική σταθερότητα θα την δούμε από το 2022, ενώ από τα μέσα της συγκεκριμένης χρονιάς θα έχουν καλυφθεί πλήρως τα προβλήματα του 2020.