Σημαντικές αυξήσεις έως 15% σε βασικά είδη – Τα προϊόντα που θα ανέβουν οι τιμές

Supermarket Background photo created by lifeforstock - www.freepik.com

Ως μια χιονοστιβάδα, που πρόκειται άμεσα να απειλήσει τη αγορά, μοιάζει το κύμα ανατιμήσεων τις τελευταίες μέρες στην χώρα. Μετά τις επερχόμενες ανατιμήσεις στη τιμή του ρεύματος, που πιθανόν να φτάσουν μέχρι και 50%, ανησυχία προκαλούν στη κυβέρνηση και οι αυξήσεις τιμών βασικών αγαθών, με το οικονομικό επιτελείο να αναζητάει τρόπους επίλυσης του προβλήματος.

Οι αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, θα αρχίσουν να γίνονται αντιληπτοί στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου, με τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι αυτές, που θα κληθούν να «σηκώσουν το βάρος» των αυξήσεων.

Αυτό όμως που φοβίζει περισσότερο την Κυβέρνηση είναι η αύξηση των τιμών, διεθνώς, στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και η εκρηκτική άνοδος των πρώτων υλών και τροφίμων, λόγω της πανδημίας και της κλιματικής αλλαγής.

Αυξήσεις έως και 15% σε βασικά καταναλωτικά είδη

Προϊόντα όπως τα δημητριακά, αυτή τη στιγμή καταγράφουν αυξήσεις που ξεπερνούν το 30%. Ανάλογη περίπτωση είναι και η τιμή της ζάχαρης, καθώς έχει αυξηθεί κατά 40% και οι τιμές των φυτικών ελαίων κατά 70%. Ειδική περίπτωση είναι η τιμή του καφέ που έχει αυξηθεί στις διεθνείς αγορές κοντά στο 50% λόγω των καταστροφών στις φυτείες της Βραζιλίας. Η αυξήση στη τιμή του καφέ (στο ράφι), αναμένεται να κυμανθεί στα μέσα φθινοπώρου, από 1 έως 3 ευρώ ανά κιλό.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά είδη. Το επόμενο διάστημα θα δούμε αυξήσεις που θα φτάσουν το 15% σε ψωμί, μπισκότα, λάδια, γαλακτοκομικά, γλυκά, καταψυγμένα και συσκευασμένα τρόφιμα.

Και σε όλα αυτά, θα πρέπει κανείς να συνυπολογίσει την επιβάρυνση που προκύψει τόσο από την τιμή του πετρελαίου (Brent) η οποία αυξήθηκε πάνω από 65%, όσο και η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου πάνω από 80%, με ότι συνεπάγεται για τα μεταφορικά κόστη των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων.