Από αρχές Απριλίου η διάθεση του self test – Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό

Photo by Mufid Majnun on Unsplash

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης παρουσίασε σήμερα 26/3 την στρατηγική της κυβέρνησης για τα self test, “ρίχνοντας” ένα ακόμη εργαλείο στη καταπολέμηση της πανδημίας και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων.

Όπως τόνισε η χρήση των self test στοχεύει στην εύρεση των ασυμπτωματικών, οι οποίοι σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία, είναι ένας στους τρεις φορείς του ιού. Το τεστ θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις υπόλοιπες δράσεις όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ (λήψη επιχρίσματος) ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στην χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Αυτή είναι και η διαφορά από τα rapid test.

Διαδικασία προμήθειας self test

Η διάθεση τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου από τα φαρμακεία της χώρας.

Κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών. Προκειμένου να αποφύγουμε το συγχρωτισμό, σε συνεργασία με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακαποθήκες εξετάζουμε το ενδεχόμενο τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 ετών, δεδομένου ότι η ηλικιακή αυτή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μας ενδιαφέρει η επαννεκίνηση της αγοράς. (Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο διάθεσης θα δοθούν τις επόμενες ημέρες).

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος του τεστ τότε οι πολίτες με δεύτερο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα.

Για ποιους είναι υποχρεωτικό το self test

Η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και το άνοιγμα της κοινωνίας συνοδεύεται από την υποχρέωση των πολιτών που δραστηριοποιούνται στην ακτοπλοϊα και τη ναυτιλία, στο λιανεμπόριο, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στην εστίαση, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια, να υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του νέου κορωνοϊού.

Επιπλέον, για να σιγουρευτούμε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά με ασφάλεια, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την υποχρεωτική χρήση self test μία φορά την εβδομάδα για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους λοιπούς εργαζόμενους στα σχολεία.

Για όλες τις λοιπές δραστηριότητες δεν θα είναι υποχρεωτική η χρήση του αυτοδιαγνωστικού τεστ παρά μόνο η οικειοθελής χρήση και δήλωση του από τον αυτοεξεταζόμενο πολίτη.

Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr στην οποία θα παρέχονται και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες.