Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη – Μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη & Δασαμάρι – Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά στην Πεντέλη

Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα (14:30) η πυρκαγιά στη Πεντέλη, καθώς δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν ωστόσο να επιχειρούν για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες και να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά σε όλο το οδικό δίκτυο των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά στην Πεντέλη, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Ελληνική Αστυνομία.

Ειδικότερα, μικρές εστίες εντοπίζονται σε Διώνη, Δασαμάρι, Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή της αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Ισχυρές εναέριες & επίγειες δυνάμεις επιτηρούν σε όλα τα σημεία

Από αέρος συνεχίζουν να επιχειρούν 19 πτητικά μέσα για τον πλήρη έλεγχο της φωτιάς.  Η Ελληνική Αστυνομία που συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων. Παράλληλα, τα νοσοκομεία της Αττικής και το ΕΚΑΒ παραμένουν σε ετοιμότητα.Το έργο των πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης

Ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν. Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ από την καταστροφική φωτιά είχαν τεθεί από εχθές το βράδυ εκτός λειτουργίας 2 γραμμές Μέσης Τάσης στην περιοχή, οι οποίες σήμερα το πρωί ανήλθαν σε 4 Γραμμές Μέσης Τάσης, που τροφοδοτούν 210 υποσταθμούς, επηρεάζοντας περίπου 15.000 καταναλωτές.

Αμεση κινητοποίηση όλων των μέσων

Νωρίτερα το πρωί ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ, κ. Αρτοποιό, ανέφερε ότι για τον έλεγχο της φωτίας επιχείρησαν οχήματα και στελέχη της πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά συνέδραμαν 9 αεροσκάφη και 10 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Ακόμα, μέσω των μηνυμάτων του 112 και με τη συνδρομή της ΕΛΑΣ πραγματοπιήθηκαν έως σήμερα το πρωί οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά 90 χιλιάδες κατοίκους.

Τριάντα άτομα μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα. Οι υπόλοιπες διακομιδές αφορούσαν άτομα που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και ελαφρείς τραυματισμούς, μεταξύ αυτών και 3 πυροσβέστες, από τις περιοχές της Παλλήνης, του Γέρακα, της Ανθούσας και της Πεντέλης.

Επίσης κατά τη διαδικασία της προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, 50 άτομα, κυρίως από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία, μεταφέρθηκαν από το ΕΚΑΒ για προληπτικούς λόγους.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός, υπογράμμισε ότι καθώς και σήμερα σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και “ευπαθείς” περιοχές.

Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα 

Άνεμοι 7 μποφόρ στη φωτιά στην Πεντέλη έως το απόγευμα

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της πυρομετεωρολογικής ομάδας FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η μέση ένταση των βόρειων ανέμων  που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 – 80 km/h.

Γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσετους 33 με 36 βαθμούς.

Στην Αττική προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.