Schäuble κατά ευρώ-ομολόγου για τον κορωνοϊό

Μετά από μακρά περίοδο σιωπής ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίζεται στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή (τυχαία; ) εκφράζοντας  την αντίθεσή του στην έκδοση ομολόγων για τον κορωνοϊό  και προτείνοντας την προσφυγή των ευρωπαϊκών κρατών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), στηρίζοντας ουσιαστικά την επίσημη θέση του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα σε συνέντευξη του στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, https://www.zeit.de/wirtschaft/2020-04/wolfgang-schaeuble-coronavirus-krise-europa-coronabonds-italien  επισημαίνει ότι «αυτός ο μηχανισμός έχει θεσπιστεί για μία τέτοια κατάσταση ανάγκης. Εάν δεν επαρκεί ο όγκος χρηματοδότησης, μπορούμε και πρέπει να τον διευρύνουμε. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) κάνει ό,τι μπορεί, στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, ώστε να περιορίσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης».

Σε ερώτηση του  δημοσιογράφου της ZEIT και υπενθυμίζοντας του,  την δραματική προειδοποίηση του Ιταλού πρώην προέδρου της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι ότι «αν δεν συνεργαστούμε όλοι μαζί, θα εξαφανιστούμε από τον χάρτη». Η απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Η Ιταλία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Στην Ευρώπη θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Μόνο έτσι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. Αν δεν βελτιωθούν τα πράγματα στους άλλους, τότε θα επιδεινωθούν και για μας. Γι αυτό χρειαζόμαστε νέες μορφές αλληλεγγύης. Για παράδειγμα η Κομισιόν προτείνει να ‘διευρύνουμε’ τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Το θεωρώ σωστό».

Στο ερώτημα, αν η ευρωζώνη θα επιβιώσει από αυτή την κρίση, η απάντηση του Σόιμπλε είναι λακωνική: «Για μένα δεν τίθεται καν αυτό το ερώτημα». .

Αναφερόμενος πάντως στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρατήρησε ότι ήταν σωστό να τεθεί «εκτός ισχύος» από την Κομισιόν.
Πηγή: DW