Σαφή μηνύματα Ε.Ε. στην Άγκυρα

Σαφή μηνύματα «έστειλαν» στο πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη στάση της Άγκυρας, στο μεταναστευτικό, στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και κατά των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ανέφερε ότι η «δήλωση  ΕΕ-Τουρκίας του 2016» παραμένει έγκυρη και έχει θετικά αποτελέσματα. Αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να τις εκπληρώσει. Αυτό περιλαμβάνει την πρόληψη παράτυπων αναχωρήσεων. Περιλαμβάνει επίσης επανέναρξη επιχειρήσεων επιστροφής από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση. Αυτό είναι για εμάς μια κρίσιμη δέσμευση και θα ήταν μια μεγάλη επίδειξη καλής θέλησης ότι αυτή η συνεργασία μετανάστευσης λειτουργεί.

Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες

Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις οποίες είπε χαρακτηριστικά: «Σήμερα ο Charles Michel και εγώ υπογραμμίσαμε σαφώς ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να είναι αναπόσπαστο μέρος της σχέσης μας. Η Τουρκία πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία η χώρα έχει δεσμευτεί – ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

ΕΕ στο πλευρό της Ελλάδος & της Κύπρου

Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι η Τουρκία αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για την προστασία των γυναικών και την προστασία των παιδιών από τη βία. Και αυτό είναι σαφώς το λάθος σήμα αυτή τη στιγμή είπε και προσέθεσε κλείνοντας τη δήλωσή της ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει ποτέ να επισημάνει περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Αυτό ισχύει επίσης για μονομερή δράση εναντίον κρατών μελών της ΕΕ όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος» και συμπλήρωσε «Εν ολίγοις, θέλουμε να προχωρήσουμε προς τις καλύτερες σχέσεις στο μέλλον. Αλλά είμαστε στην αρχή αυτού του δρόμου. Και οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν πόσο μακριά μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί σε αυτόν τον δρόμο».