Reuters: Η Gazprom σταματά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Valve wheel on pipe / stockvault.net

Σύμφωνα με το Reuters, η Gazprom ενημέρωσε με επιστολή τους πελάτες της στην Ευρώπη, ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών, αυξάνοντας την οικονομική πίεση στη Δύση.

Η επιστολή από το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου, με ημερομηνία 14 Ιουλίου, αναφέρει, ότι κήρυξε ανωτέρα βία στις προμήθειες, ξεκινώντας από τις 14 Ιουνίου. Η ανωτέρα βία είναι τυπική στις επιχειρηματικές συμβάσεις και περιγράφει ακραίες περιστάσεις που απαλλάσσουν ένα μέρος από τις νομικές του υποχρεώσεις.

Ενημερώθηκαν ήδη γερμανικές εταιρείες ενέργειας

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ήταν μεταξύ των πελατών που δήλωσαν ότι έλαβαν επιστολή και ότι απέρριψε επισήμως τον ισχυρισμό ως αδικαιολόγητο.

Η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και ένας άλλος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν επίσης, ότι έλαβε ειδοποίηση ανωτέρας βίας. Οι ροές μέσω του αγωγού είναι μηδενικές, καθώς η σύνδεση υφίσταται ετήσια συντήρηση που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη.

Ο Καναδάς ήδη έστειλε τον στρόβιλο για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας ανέφερε ότι ήταν ένα ανταλλακτικό που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι η απουσία του δεν θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός λόγος για την πτώση των ροών αερίου πριν από τη συντήρηση.

Ειδικοί σημειώνουν ότι εφόσον δεν υπάρχουν προβλήματα με τα τελωνεία, θα χρειαστούν άλλες πέντε έως επτά ημέρες για να φτάσει ο στρόβιλος στη Ρωσία, αναφέρει η έκθεση.

Η Μόσχα “κρατά” τον αγωγό ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Ευρώπης

Το Reuters επισημαίνει, ότι η Ευρώπη φοβάται ότι η Μόσχα θα “κρατήσει” τον αγωγό σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εντείνοντας μια ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε ύφεση.

Ήδη στις 14 Ιουνίου, η Gazprom είχε μειώσει τη χωρητικότητα του αγωγού στο 40%, επικαλούμενη την καθυστέρηση μιας τουρμπίνας που συντηρείται στον Καναδά από τον προμηθευτή εξοπλισμού Siemens Energy.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχιστούν οι προμήθειες προς το παρόν καθώς αναπτύσσει εναλλακτικές πηγές.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στις 19 Ιουλίου λήγει η περίοδος χάριτος για δύο διεθνή ομόλογα της Gazprom και εάν οι ξένοι πιστωτές δεν πληρωθούν μέχρι τότε, η εταιρεία θα είναι τεχνικά σε κατάσταση αθέτησης υποχρεώσεων.