Μετά από τριάντα τρία χρόνια το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης (Deutsche Börse) προχώρησε σε μια μικρή ανανέωση στο βασικότερο δείκτη του, τον DAX.
Στις 30 επιχειρήσεις που απαρτίζουν σήμερα του δείκτη προστίθενται άλλες 10, οι οποίες ως τώρα βρισκόταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax. Πρόκειται για τις Airbus, Zalando, Siemens Healthcare, Hellofresh, Symrise, Sartorius, Porsche Automobil Holding, Brenntag, Puma και Quiagen.
Τα κριτήρια μεταφοράς των επιχειρήσεων στο DAX
Τρία ήταν τα βασικά κριτήρια για την «προαγωγή» μίας επιχείρησης στον DAX. Το πρώτο ήταν η κεφαλαιακή διάρθρωση στις τελευταίες 20 συνεδριάσεις του Αυγούστου, δεύτερο κριτήριο η ενδιαφερόμενη εταιρία να καταγράφει κέρδη και το τρίτο θα πρέπει να εμφανίζεται από τον περασμένο Μάρτιο σε τουλάχιστον έναν δείκτη της «οικογένειας DAX», για παράδειγμα στον MDax ή στον TecDax.
Ο εκπρόσωπος της ένωσης μικροεπενδυτών DSV, Γιούργκεν Κουρτς, επισημαίνει ότι η διεύρυνση του δείκτη DAX αποτελεί θετικό βήμα, αν και ακόμη ο δείκτης παραμένει «ετεροβαρής και εστιάζει υπερβολικά στην παραδοσιακή βιομηχανία». Εξαίρεση αποτελούν βέβαια οι νέες επιχειρήσεις του DAX Zalando και Hello Fresh. Επίσης και ο Κρίστιαν Κάλερ, αναλυτής στην DZ Bank μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αν εξαιρέσουμε την SAP και την Infineon, που ήδη περιλαμβάνονται στον DAX, δεν έχουμε άλλα μεγάλα ονόματα στην υψηλή τεχνολογία».
Το 90% των γερμανικών επιχειρήσεων ανήκουν σε συγκεκριμένες οικογένειες
Ο κατάλογος των επιχειρήσεων που έχουν ήδη ενταχθεί στον DAX αντανακλά τις ιδιαιτερότητες της γερμανικής οικονομίας. Σήμερα το 90% των γερμανικών επιχειρήσεων ανήκουν σε συγκεκριμένες οικογένειες και εκπροσωπούν το 52% του συνολικού τζίρου στον ιδιωτικό τομέα. «Μόνο που οι οικογενειακές επιχειρήσεις πολλές φορές δεν θέλουν να υπάγονται στο περιοριστικό καθεστώς επιτήρησης ενός χρηματιστηρίου. Προτιμούν να εργάζονται και να δημιουργούν στην ησυχία τους, παρά να δίνουν κάθε τρεις μήνες αναφορά στους μετόχους», τονίζει ο Κουρτς.
Οι πιθανές επιπτώσεις στον MDax
Οι αναλυτές της αγοράς δεν κρύβουν την αγωνία τους μήπως η διεύρυνση του DAX θα έχει τώρα επιβλαβείς επιπτώσεις για τον «μικρό του αδερφό», τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης MDax; Εδώ οι απόψεις διίστανται. Ο Ρόμπερτ Χάλβερ από την Baader Bank σημειώνει το αυτονόητο, ότι «δέκα καλές περιπτώσεις έφυγαν και πήγαν στον MDax». Αυτό και μόνο σημαίνει ότι ο δείκτης εξασθενεί, έστω και προσωρινά.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, η πορεία του δείκτη δεν είναι προδιαγεγραμμένη, όπως διαπιστώνουμε αν ανατρέξουμε στις προηγούμενες δεκαετίες με αφετηρία τις 1.000 μονάδες το 1987, ο DAX έχει φτάσει σήμερα λίγο κάτω από τις 16.000 μονάδες, ενώ την ίδια στιγμή ο MDax έχει αγγίξει τις 35.000 μονάδες.
culpanews.gr με πληροφορίες από τη Deutsche Welle