Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία χαρακτηρίζει «έγκλημα πολέμου» την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο

nuclear power plant, Zaporizhzhia

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο δήλωσε σήμερα Παρασκευή 4/3, ότι η επίθεση από τη Ρωσία στο πυρηνικό εργοστάσιο Zaporizhzhia (Ζαπορίζια) στην Ουκρανία, ισοδυναμεί με «έγκλημα πολέμου».

«Είναι έγκλημα πολέμου η επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας», ανέφερε στο Twitter η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο. «Ο βομβαρδισμός του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης από τον Πούτιν οδηγεί την κυριαρχία του τρόμου ένα βήμα παραπέρα».

Νωρίτερα, οι ρωσικές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης, του Ζαπορίζια, ο οποίος συγκαταλέγεται στους 10 μεγαλύτερους πυρηνικούς σταθμούς στον κόσμο.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλελυρα της Ουκρανίας κοντά στην πόλη Enerhodar και παράγει το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Συνολικά έχει 6 (έξι) αντιδραστήρες, ο καθένας με καθαρή ισχύ 950 μεγαβάτ και μπορούν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια σχεδόν 4 εκατομμύρια νοικοκυριά, με συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 5.700 μεγαβάτ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για την επίθεση στη Ζαπορίζια.

Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, αντιμετωπίστηκε με διεθνή οργή, με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων, να εφαρμόζουν σκληρές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων, καθώς και αδιάκριτες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σταμάτησε να χαρακτηρίζει τις ενέργειες της Ρωσίας εγκλήματα πολέμου, λέγοντας: «Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε αυτό».