Τη σημαντική νίκη του Εμανουέλ Μακρόν μετά από μια πολιτικά δύσκολη πενταετία, απέναντι στην ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, σχολιάζει ο γαλλικός Τύπος, προσπαθώντας συγχρόνως να δώσει το στίγμα της επόμενης μέρας.
Για «επανεκλογή χωρίς περίοδο χάριτος» κάνει λόγο η εφημερίδα “Le Monde” επισημαίνοντας την αποχή «που πλησίασε ρεκόρ» και το ότι η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν «έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα του 40% των ψήφων». Αναφορά κάνει και στην υψηλή αποχή (28%), σημειώνοντας, ότι είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια (25,44%) και η υψηλότερη από τις προεδρικές εκλογές του 1969 (31%).
Η “Figaro” που έχει κεντρικό τίτλο: «Μακρόν: Μεγάλη νίκη, μεγάλες προκλήσεις» και συνεχίζει ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν έφερε μια ιστορική νίκη έναντι της Μαρίν Λεπέν. Κανείς στην 5η Γαλλική Δημοκρατία, ένας πρόεδρος δεν κατάφερε να επανεκλεγεί χωρίς πολιτική συγκατοίκηση». Στο βασικό της άρθρο επισημαίνει ότι «μετά από μια καταραμένη θητεία με κίτρινα γιλέκα, πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων, κορονοιό Ουκρανία, η επίδοση αυτή, δεν είναι λίγη».
Η “Liberation” στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται στον ρόλο που έπαιξαν οι Γάλλοι πολίτες που ενεργοποίησαν και πάλι το δημοκρατικό μέτωπο έναντι της Μαρίν Λεπέν.
«Επανεκλογή Μακρόν: Ευχαριστώ σε ποιόν; Μεγάλος νικητής, ο Εμανουέλ Μακρόν οφείλει τη νίκη του σε μια σε ένα δημοκρατικό ξέσπασμα των Γάλλων που κινητοποιήθηκαν για να αναχαιτίσουν μια ακροδεξιά πιο ισχυρή από ποτέ.», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
Ο δημοσιογράφος της “La Montagne” Ντομινίκ Ντιογκόν εκτιμά ότι η Γαλλία μοιάζει με «πολυτραυματία», και πως το πρόβλημα δεν είναι η υποτιθέμενη «αντικατάσταση» την οποία φαντάζεται η ακροδεξιά, αλλά η ταξική κινητικότητα προς τα κάτω, ο «υποβιβασμός» πολλών Γάλλων, ο παράγοντας που τροφοδοτεί το κλίμα «εκρηκτικής δυσαρέσκειας» στη χώρα.
Αν δεί κανείς τον χάρτη των αποτελεσμάτων,θα καταλάβει γιατί οι πολιτικοί αναλυτές μιλούν για “δύο Γαλλίες”. Η αυτή που ψήφισε τον Εμανουέλ Μακρόν και ζει στις μεγάλες πόλεις, όπου ανήκει στις μεσαίες, ανώτερες τάξεις και αυτούς που παίρνουν σύνταξη. Και η άλλη, που ψήφισε Μαρίν Λεπέν, η πιο λαϊκή, που αισθάνεται συχνά αποκλεισμένη, ζει σε βορειοανατολικές περιοχές ή στα παράλια και στη Μεσόγειο.
Να σημειώσουμε και τα υψηλά ποσοστά που κατέγραψε η Λεπέν στις εξωχώριες κτήσεις (Αντίλλες, Γουιάνα, Ρεϊνιόν, Μαγιότ). Σ’ αυτές με σχεδόν 60% των ψήφων αναδείχθηκε νικήτρια, εν μέσω γενικευμένης καχυποψίας προς τις αρχές και απόρριψης του υγειονομικού πιστοποιητικού.