Σλοβενία: Το Κίνημα Ελευθερίας κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές με 34,5%,

To φιλελεύθερο κόμμα της αντιπολίτευσης Κίνημα Ελευθερίας (Gibanje Svoboda) – κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Σλοβενία, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα. Είναι μια μεγάλη ήττα του λαϊκιστή πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος κατηγορήθηκε, ότι ώθησε τη μικρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα δεξιά, ενώ ήταν στην εξουσία.

Το αντιπολιτευόμενο Κίνημα Ελευθερίας συγκεντρώνει το 34,5%, ενώ το κυβερνών συντηρητικό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) λαμβάνει 23,6%, μετά την καταμέτρηση του 99% των ψηφοδελτίων.

Ακολουθούν, η Νέα Σλοβενία-Χριστιανοδημοκράτες (NSi) με 6,8%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SD) με 6,6% και η Αριστερά (Levica) με 4,4% που αναμένεται να εκπροσωπηθούν στην Βουλή. Το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 70%, το οποίο είναι το υψηλότερο από το 2000 και πολύ μεγαλύτερο από αυτό των εκλογών του 2018 (52%).

Ο αρχηγός του φιλελεύθερου κόμματος  Κίνημα Ελευθερίας, Ρόμπερτ Γκόλομπ, είναι  επιχειρηματίας, που πρόσφατα στράφηκε στην πολιτική. Μετά τα πρώτα αποτελέσματα δήλωσε: «Τώρα μπορούμε να πούμε ότι ο στόχος μας επετεύχθη: η νίκη αυτή θα μας επιτρέψει να απελευθερώσουμε τη χώρα μας».

Ο 63χρονος απερχόμενος πρωθυπουργός, παρών στην πολιτική σκηνή της Σλοβενίας εδώ και τρεις δεκαετίες, παραδέχθηκε την ήττα του και δήλωσε «έτοιμος να συνεργαστεί για το κοινό καλό». Ωστόσο προειδοποίησε τον αντίπαλό του: «είναι εύκολο να πληρώνεις για αφίσες, να έχεις τη στήριξη των μέσων και της υποτιθέμενης κοινωνίας των πολιτών, αλλά τίποτα από αυτά δεν θα σας βοηθήσουν στο σκληρό έργο που σας περιμένει».