Pfizer: Tο χάπι -Paxlovid – είναι 89% αποτελεσματικό σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου

Photo: Karolina Grabowska / Pexels

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε, ότι ανέπτυξε ένα πειραματικό χάπι κατά της Covid-19, που μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή και το θάνατο σε ευάλωτους ενήλικες κατά 89%, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή μέρα “Μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα”, ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Τα εμβόλια κατά του Covid-19 θεωρούνται ως ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της πανδημίας, αλλά υπάρχει επίσης ζήτηση για θεραπείες που θα μπορούν να λαμβάνονται στο σπίτι, ιδιαίτερα για ευάλωτα άτομα που μολύνονται.

Το φάρμακο ονομάζεται Paxlovid και προορίζεται για χρήση αμέσως μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα υψηλού κινδύνου σοβαρής νόσου. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μια ημέρα, αφότου η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενέκρινε παρόμοια θεραπεία από τη Merck Sharp και την Dohme (MSD).

Η Pfizer αναφέρει ότι σταμάτησε νωρίς τις δοκιμές για το συγκεκριμένο φάρμακο, καθώς τα αρχικά αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα θετικά. Το φάρμακο γνωστό ως αναστολέας πρωτεάσης (protease inhibitor), έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει ένα ένζυμο που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί. Όταν λαμβάνεται μαζί με μια χαμηλή δόση ενός άλλου αντιικού χαπιού που ονομάζεται ριτοναβίρη, παραμένει στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η θεραπεία συνδυασμού λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά από το χάπι Merck, το οποίο εισάγει σφάλματα στον γενετικό κώδικα του ιού.

Άλμπερτ Μπουρλά: Το χάπι έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές των ασθενών

Η Pfizer σχεδιάζει να υποβάλει τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων δοκιμών για το χάπι της στη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων των ΗΠΑ, τον FDA, ως μέρος της εφαρμογής επείγουσας χρήσης που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά, είπε ότι το χάπι έχει “τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές των ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από τον Covid-19 και να εξαλείψει έως και εννέα στις 10 νοσηλεύσεις”.

Ενδιάμεσα δεδομένα από δοκιμές της θεραπείας σε 1.219 ασθενείς υψηλού κινδύνου που είχαν πρόσφατα μολυνθεί με Covid διαπίστωσαν, ότι νοσηλεύτηκαν το 0,8% όσων έλαβαν Paxlovid, σε σύγκριση με το 7% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο ή εικονικό χάπι. Η θεραπεία έγινε εντός τριών ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων του Covid. Επτά ασθενείς που έλαβαν το εικονικό φάρμακο πέθαναν σε σύγκριση με κανέναν στην ομάδα που έλαβε το χάπι.

Αντίστοιχα όταν η θεραπεία έγινε εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, το 1% που δόθηκε το Paxlovid κατέληξε στο νοσοκομείο και κανένας δεν πέθανε. Αυτό σε σύγκριση με το 6,7% της ομάδας εικονικού φαρμάκου που νοσηλεύτηκε και 10 από αυτούς πέθαναν.

culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC