Πέθανε ο γλύπτης του «Ταύρου της Γουόλ Στριτ» Αρτούρο ντι Μόντικα

Photo by Lloyd Blunk on Unsplash

Ο γλύπτης Arturo Di Modica (Αρτούρο ντι Μόντικα), ο οποίος φιλοτέχνησε το διάσημο άγαλμα της Wall Street, απεβίωσε σε ηλικία 80 ετών, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου. Ο Arturo Di Modica πέθανε στην πόλη Vittoria της Σικελίας, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, όπως ανέφερε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Ο μπρούτζινος ταύρος «Charging Bull»

Ο μπρούτζινος ταύρος «Charging Bull», σύμβολο της Wall Street εγκαταστάθηκε αρχικά στη Νέα Υόρκη το 1989, χωρίς άδεια. Είναι ένας επιθετικός και στιβαρός ταύρος, που κατά το δημιουργό του, σχεδιάστηκε για να αντιπροσωπεύει την «ισχύ και δύναμη του αμερικανικού λαού», μετά τη συντριβή της αγοράς του 1987.

Λίγες μέρες μετά την τοποθέτηση του αγάλματος, η αστυνομία κατάσχεσε το χάλκινο άγαλμα βάρους 3,2 τόνων από τη θέση του έξω από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ωστόσο, μετά από δημόσια κατακραυγή, αξιωματούχοι της πόλης επέτρεψαν να επανεγκατασταθεί στην καρδιά της οικονομικής περιοχής του Μανχάταν και συγκεκριμένα στην οδό Broadway, πολύ κοντά στη στάση του μετρό Wall Street Station. Εκεί θα τον αντικρίσει κανείς, έτοιμο να ορμήσει στο βωμό του χρήματος.

Ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μνημεία, έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες της Νέας Υόρκης. Με την πάροδο των χρόνων έχει θεωρηθεί ως το παγκόσμιου σύμβολο του καπιταλισμού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE).

Ο Di Modica αντιτάχθηκε στο”Fearless Girl”

Τα τελευταία χρόνια, ο Di Modica αντιτάχθηκε στην προσωρινή εγκατάσταση ενός άλλου πλέον διάσημου αγάλματος, που ονομάζεται “Fearless Girl”, απέναντι από τον ταύρο. Ο Di Modica διαμαρτυρήθηκε ότι ο ταύρος που προοριζόταν να ενσαρκώνει «ισχύ και τη δύναμη» και έχοντας απέναντι το “Fearless Girl”, ένα άγαλμα ενός μικρού κοριτσιού που είναι σχεδιασμένο να εφιστά την προσοχή στην ανισότητα των φύλων και το χάσμα των αμοιβών στις εταιρείες, αντιστρέφει το μήνυμα που ήθελε να δώσει το δικό του γλυπτό.

Άλλα αξιοσημείωτα έργα του Di Modica είναι: τα “Μαρμάρινα Κομμάτια” που εκτίθενται στο Rockefeller Center, “έργα σε χαλκό” στο Εθνικό Μνημείο του Castle Clinton και το “Χάλκινο Άλογο” που εκτίθεται στο Lincoln Center, όπως αναφέρει η βιογραφία του στο chargebull.com.

Culpanews.gr με πληροφορίες από το BBC