Πέθανε η βασίλισσα Ελισάβετ – Επίσημα από σήμερα βασιλιάς ο Κάρολος Γ’

The Queen in the Glass Coach, Trooping the Colour, June 2013 / Carfax2 wikipedia.org

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1926 στο Μέιφερ του Λονδίνου και απεβίωσε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 96 χρονών, λόγω κάποιων προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε τον τελευταίο καιρό.

Ήταν το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης (μετέπειτα Γεωργίου ΣΤ΄), και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης (μετέπειτα Βασίλισσας Ελισάβετ). Ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μαρίας του Τεκ. Η μοναδική της αδερφή, Ελισάβετ Μαργαρίτα, γεννήθηκε τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη.

Πήρε τα ονόματα Ελισάβετ, προς τιμήν της μητέρας της, Αλεξάνδρα προς τιμήν της μητέρας του παππού της Γεωργίου Ε΄ και Μαρία προς τιμήν της μητέρας του πατέρα της.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ σημείωσε, ότι η Ελισάβετ στην ηλικία των δύο ετών είχε ένα αέρα κύρους και αντανακλαστικότητας που προκαλούν έκπληξη σε ένα νήπιο.

Γάμος και οικογένεια

Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Φίλιππο πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Οι δυο τους μάλιστα ήταν τρίτα ξαδέλφια.

Η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947, ενώ παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Πριν από τον γάμο ο Φίλιππος – ο πατέρας του ήταν ο Ανδρέας πρίγκιπας της Ελλάδας – αποποιήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς τίτλους ευγενείας που κατείχε, προσηλυτίστηκε στον Αγγλικανισμό από την Ορθοδοξία και υιοθέτησε τον τίτλο Υπολοχαγός Φίλιπ Μαουντμπάττεν, λαμβάνοντας έτσι το επώνυμο της βρετανικής οικογένειας της μητέρας του.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας (γεν. 14 Νοεμβρίου 1948), τον Ερρίκο Δούκα του Σάσσεξ (γεν. 15 Σεπτεμβρίου 1984), την Άννα, Βασιλική Πριγκίπισσα (γεν. 15 Αυγούστου 1950), τον Ανδρέα Δούκα της Υόρκης (γεν. 19 Φεβρουαρίου 1960)

Η Ελισάβετ με στρατιωτική στολή τον Απρίλιο του 1945 / wikipedia

Άνοδος στο θρόνο 

Στις 2 Ιουνίου 1953, έγινε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ. Η τελετή ενθρόνισης, η οποία ήταν η πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο, και η πρώτη απευθείας μετάδοση της EBU.

Η Βασίλισσα έγινε μάρτυρας, κατά τα πρώτα χρόνια που ήταν στο θρόνο, του μετασχηματισμού της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στην Κοινοπολιτεία των Εθνών. Όμως, τη στιγμή της ανόδου της στο θρόνο η μετάβαση είχε ήδη ξεκινήσει και η Ελισάβετ ήταν ανώτατος άρχοντας πολλαπλών ανεξάρτητων κρατών.

Τις δεκαετίες του 1960 και του 1970 σημειώθηκε επιτάχυνση στην αποαποικιοποίηση της Αφρικής και της Καραϊβικής. Τότε, πάνω από 20 χώρες απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία ως μέρος της προγραμματισμένης μετάβασής τους σε καθεστώς αυτοδιοίκησης

Elizabeth II at the end of The Queen’s Birthday Party, Royal Albert Hall, 2018 / Ralph_PH – wikimedia.org

Οικονομικά στοιχεία

Η προσωπική περιουσία της Ελισάβετ αποτελεί αντικείμενο εικασιών για πολλά χρόνια. Το 1971, ο Τζοκ Κόλβιλ, διευθυντής της τράπεζάς της, Coutts, εκτίμησε την περιουσία σε 2 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου 28 εκατομμύρια στερλίνες του 2019). Το 1993, το Παλάτι του Μπάκιγχαμ διέψευσε δημοσιεύματα που ήθελαν τη Βασίλισσα να διαθέτει περιουσία ύψους 100 εκατομμυρίων στερλίνων.

Το 2002 η Ελισάβετ κληρονόμησε ένα κτήμα αξίας 70 εκατομμυρίων στερλινών από τη μητέρα της. Η εφημερίδα “The Sunday Times” υπολόγισε το 2017 την περιουσία σε 360 εκατομμύρια στερλίνες, καθιστώντας την Ελισάβετ ως το 329ο πλουσιότερο πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Κτήσεις του Στέμματος – με περιουσία 12 δισεκατομμυρίων στερλινών το 2016 – βρίσκεται υπό τη διαχείριση εμπιστεύματος και δεν μπορεί να πωλήσει ή να βρεθεί υπό την άμεση διαχείριση της Βασίλισσας.

Θάνατος της Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου

Η Ελισάβετ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:31 (Ώρα Ηνωμένου Βασιλείου), στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, από φυσικά αίτια. Η επίσημη ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ που κατά τα ειωθότα αναρτήθηκε στα κάγκελα του ανακτόρου.

Η ανακοίνωση έγινε στις 18:31 (τοπική ώρα) από τον Χιου Έντουαρντς, και διαβάστηκε από το BBC κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης. Νωρίτερα την ίδια μέρα οι γιατροί ανέφεραν ότι η υγεία της επιδεινώθηκε γρήγορα και την έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση. Περίπου στις 12:30 μ.μ. τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι η Βασίλισσα βρισκόταν υπό ιατρική επίβλεψη στο Κάστρο Μπαλμόραλ αφού οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία.

Μετά την ανακοίνωση του θανάτου, η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατέβηκε στο μεσίστιο, ενώ  εκατοντάδες άνθρωποι έξω από τις πύλες θρηνούσαν το θάνατο της Βασίλισσας.

wikipedia

Νέος βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ’

Από χθες 8/9, ο πρίγκιπας Κάρολος, είναι Βασιλιάς Κάρολος Γ’ Βρετανίας, με την Καμίλα να παίρνει τον τίτλο της βασιλικής συζύγου.

Κάρολος Γ’, Βασιλιάς της Βρετανίας

Ο νέος βασιλιάς ήταν επίσης στο Μπαλμόραλ, ενώ το έθιμο της Αγγλίας επιτάσσει να παραμείνει στο κάστρο αμέσως μετά το θάνατο της μητέρας του.

Ο Κάρολος, ήταν ο μακροβιότερος εν αναμονή βασιλιάς, και ο μεγαλύτερος σε ηλικία (72 ετών) που αναλαμβάνει το θρόνο στη Βρετανία. Ωστόσο, επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ανακηρυχθεί σήμερα 9/9 από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη τελετή ενθρόνισης του Καρόλου μπορεί να καθυστερήσει και μήνες. Στη συνέχεια αναμένεται ο νέος βασιλιάς να απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα στο βρετανικό λαό.

Αργότερα θα συνεδριάσει το κοινοβούλιο για να αποτίσει φόρο τιμής στην βασίλισσα και να εγκρίνει το μήνυμα συλλυπητηρίων. Κατόπιν οι εργασίες του θα ανασταλούν για 10 ημέρες.