Πελώνη: Έχουμε μπροστά μας 10 ημέρες δύσκολες – Προτεραιότητα το λιανεμπόριο

media.gov.gr

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ανέφερε ότι έχουμε, τουλάχιστον, δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας και πρόσθεσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες μέρες.

Η Αριστοτελία Πελώνη αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα, την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, τις διαδηλώσεις, τους εμβολιασμούς, το άνοιγμα του τουρισμού, στη συζήτηση στη Βουλή και για τον εορτασμό της 25η Μαρτίου.

Αναλυτικά η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε:

Για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου

Προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει. Λειτούργησε υποδειγματικά το λιανεμπόριο, με κανόνες και από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις, τους καταστηματάρχες. Είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους. Η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για τις διαδηλώσεις

Οποιαδήποτε κίνηση συγχρωτισμού, συνωστισμού και προφανώς και οι διαδηλώσεις δεν βοηθούν, διασπείρουν τον κορονοϊό. Ειδικά στις διαδηλώσεις, όπου δεν τηρούνται τα μέτρα, δεν φορούν μάσκες, οι άνθρωποι φωνάζουν, υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία. Η Κυβέρνηση δεν ανέστειλε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Πρέπει να επικρατήσει η κοινή λογική.

Για τους εμβολιασμούς και το άνοιγμα του τουρισμού

Η επόμενη ομάδα που θα μπει στη διαδικασία, όπως έχουμε πει, του εμβολιασμού και θα ανοίξει η πλατφόρμα, θα είναι των ευπαθών αυξημένου κινδύνου. Έχει ανακοινωθεί αυτή η προτεραιοποίηση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Και θα πάμε  ανά πενταετία, προς τα κάτω πλέον, δηλαδή στις ηλικιακές ομάδες 70-74 και οι 65-69. Στο τέλος Απριλίου, εκτιμούμε ότι θα έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, όσοι οι συμπολίτες μας το επιθυμούν από 60 ετών και άνω και οι ευπαθείς ομάδες.

Αυτό μας επιτρέπει να κοιτάμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία αυτό το Καλοκαίρι, διότι προετοιμάζεται και το σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στόχος είναι τον Απρίλιο να δεχθούμε πιλοτικά, επισκέπτες από χώρες που έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό όπως το Ισραήλ  -με συνδυασμό πιστοποιητικού εμβολιασμού και τεστ- ώστε να μπορέσουμε πλέον μετά τα μέσα Μάιου, εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, να ανοίξουμε και για τις υπόλοιπες χώρες. 

Για τη συζήτηση στη Βουλή 

Όλοι οι πολίτες έχουν καταλάβει ποιος διχάζει και ποιος όχι. Θα ήθελα να μείνω στον ευρύτερο τόνο που έδωσε ο Πρωθυπουργός, χθες, στη Βουλή, βλέποντας τη μεγάλη εικόνα. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Η αστυνομική βία και αυθαιρεσία, προφανώς, δεν είναι ανεκτή.

Μεμονωμένα περιστατικά δεν πρέπει να καταδικάζουν συλλήβδην μία ομάδα επαγγελματική. Προφανώς, απαιτείται επαγγελματισμός.

Από τη χθεσινή παρέμβαση του κ. Τσίπρα στη Βουλή, δεν είδα έναν Αρχηγό Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που πήρε 32% στις εκλογές. Είδα έναν πολιτικό Αρχηγό που μοιάζει να απευθύνεται στο 3%, που είναι ο σκληρός πυρήνας του κόμματός του. Δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του Πρωθυπουργού ότι εχθρός είναι ο κορονοϊός, δεν είναι ο κ. Τσίπρας, δεν είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Για την 25η Μαρτίου

Θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση με πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα. Θα μεταδοθεί από την τηλεόραση. Θα είναι ένα πολύ ωραίο θέαμα, το οποίο πιστεύω ότι θα γεμίσει με υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες.  Αυτό επιβάλλεται από τους περιορισμούς της πανδημίας.