Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη για τον Γενικό Δείκτη 3%

ck/culpa media

Άντεξε στις πιέσεις, το Χρηματιστήριο Αθηνών, την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κλείνοντας μια ανάσα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 850 μονάδων με τη βοήθεια του τραπεζικού κλάδου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 849,81μονάδες, με απώλειες 0,03%  ενώ μέσα στην συνεδρίαση υποχώρησε μέχρι τις 843,43 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα €150,68 εκατ. (2/3 ήταν μέσω πακέτων). O όγκος ανήλθε στα 48,2 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE/XA 20) έκλεισε με απώλειες 0,02%, στις 2.045,11 μονάδες, ενώ ο FTSE/Mid Cap υποχώρησε κατά 0,03% στις 1.170,84 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,88% στις 542,43 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης από τις αρχές του 2021 σημείωσε κέρδη που ξεπερνούν το 7%,ενώ σε εβδομαδιαία βάση, έκλεισε με κέρδη 3%, ο FTSE/ΧΑ 20 ενισχύθηκε κατά 3,08% και ο τραπεζικός δείκτης με άνοδο 3,24%.

Η αξία συναλλαγών (€150 εκατ.) της Παρασκευής, είναι η υψηλότερη για το 2021 με τη συνδρομή των προσυμφωνημένων πακέτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία εισέρχεται η Μαριάννα Λάτση.

Αρνητικό σημεί του Χρηματιστήριο Αθηνών η έλλειψη “βάθους”, καθώς oι τέσσερεις τραπεζικές μετοχές μαζί με το πακέτο της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, κατέγραψαν το 82% των συνολικών συναλλαγών της συνεδρίασης.

Όπως τονίζει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ, Μάνος Χατζηδάκης «Η αλλαγή των μετοχικών ισορροπιών στην ΓΕΚΤΕΡΝΑ και η θετική προοπτική των επόμενων δύο χρήσεων όπως αποτυπώθηκε από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων χρήσης 2020 της Eurobank έδωσαν τον τόνο στην τάση και τις συναλλαγές της εβδομάδας που πέρασε»

Οι επενδυτές προεξοφλούν την επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη, με την επανεκκίνηση του τουρισμού από το  Μάϊο, καθώς  και τις πρωτοβουλίες των τραπεζών για εξυγίανση ισολογισμών. Επίσης δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι πολλά επιχειρηματικά deal σε πολλούς κλάδους, βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ κάποια από αυτά υλοποιούνται. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η έξοδο από την υγειονομική κρίση θα συνοδεύει με ευκαιρίες για επενδύσεις.