Παρέλαση Θεσσαλονίκης – 28η Οκτωβρίου: Τα τεθωρακισμένα Marder & τα μαχητικά Rafale στον ουρανό

Εντυπωσιακή και η φετινή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης για την εθνική επέτειο του “ΟΧΙ”, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Περίπου 20.000 θεατές βρέθηκαν στην παρέλαση προκυμένου να δουν από κοντά τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης πρώτης γραμμής Marder και να παρακολουθήσουν στο ουρανό της Θεσσαλονίκης τα νεοαποκτηθέντα γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

ΤΟΜΑ Marder 1Α3

ΤΟΜΑ Marder 1Α3

Για τα τεθωρακισμένα Marder έδωσαν για πρώτη φορά που  το «παρών» σε στρατιωτική παρέλαση στην Ελλάδα, καθώς τα πρώτα 11 από τα 40 έφτασαν στην Ελλάδα πριν από  λίγες ημέρες.

Τα ΤΟΜΑ Marder 1Α3, τα οποία παραλαμβάνονται στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της χώρας μας με την Γερμανία θα προωθηθούν σε Μονάδες του Δ΄ Σώματος Στρατού και συγκεκριμένα στον Έβρο, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συνολικά η Ελλάδα θα παραλάβει 40 ΤΟΜΑ Μarder 1Α3 με σκοπό την αναβάθμιση του αξιόμαχου των Μονάδων του Στρατού Ξηράς, την επαύξηση της μαχητικής τους ισχύος, καθώς και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Μονάδων του Μηχανοκίνητου Πεζικού με εκείνες των Τεθωρακισμένων.

Rafale

Τα πρώτα Rafale στους ελληνικούς ουρανούς

Μεγαλιώδεις ήταν και  οι εικόνες που πρόσφεραν τα μαχητικά Rafale, τα οποία εδώ και μερικούς μήνες έχουν ενταχθεί στην Ελληνικής Πολεμική Αεροπορία.

Να σημειώσουμε, ότι τα πρώτα έξι Rafale έφτασαν τον Ιανουάριο στην 114 Πτέρυγα Μάχης με όλο τον προηγμένο εξοπλισμό. Τα συστήματα αυτοπροστασίας και το ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, που προσφέρει εμβέλεια απείρως μεγαλύτερη των σημερινών δυνατοτήτων των μαχητικών που υπάρχουν στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, άρα και τη συγκριτικά ανώτερη δυνατότητα αποκάλυψης όλων των δυνητικών στόχων.

Ενα από τα πολύ κρίσιμα στοιχεία που διαφοροποιούν τα Rafale απ’ οποιοδήποτε άλλο μαχητικό αεροσκάφος είναι οι δύο κινητήρες, που προσφέρουν πολύ υψηλή «επιβιωσιμότητα», δίνοντας στο Rafale ακτίνα δράσης πάνω από 1.000 μίλια από το σημείο απογείωσης, αφού η εμβέλειά τους φτάνει τα 2.800 μίλια.

Αυτό που κάνει την μεγάλη διοαφορά των Rafale σε σχέση με άλλα μαχητικά είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος Meteor. Με εμβέλεια άνω των 100 χιλιομέτρων, οι Meteor θα δώσουν την ευκαιρία στα Rafale να πλήξουν τα αντίπαλα μαχητικά αεροσκάφη πολύ πριν απειληθούν από εκείνα.