Οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες – Ταυτότητα & δίπλωμα οδήγησης, μεταβιβάσεις ακινήτων, άυλο διαζύγιο

Photo: pixabay

Οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες σχεσιάζει να προσφέρει στους πολίτες το Υπουργείο ψηφιακής δικυβέρνησης έρχονται το 2022. Όπως δήλωσε ο υπουργός, Κυριάκος Πιερρακάκης στις προτεραιότητες και στη στρατηγική του υπουργείου είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών.

Οι νέες εφαρμογές αναμένεται να ολοκληρωθούν και να αρχίσουν να λειτουργούν το πρώτο εξάμηνοτου του νέου έτους.

Οι οκτώ νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Ψηφιακές υπογραφές

Από τις αρχές Ιανουαρίου, σχεδιάζετια να διατεθούν συνολικά 376.500 υπογραφές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων (270.000), λογιστές (60.000), δικηγόρους (43.500), συμβολαιογράφους (3.000).

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 θα έχουμε το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δουλειάς, ενώ όσον αφορά και στο δίπλωμα οδήγησης υπάρχει σχεδιασμός εντός του 2022 να δημιουργηθεί μια εφαρμογή όπου θα συγκεντρώνονται στο κινητό το δίπλωμα, τα στοιχεία του αυτοκινήτου, του οδηγού.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων. Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο. Το σύστημα με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης

Η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μία ενέργεια, αποφεύγοντας όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και την ταλαιπωρία των ενδιαφερόμενων.

Άυλο διαζύγιο

Η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που επιθυμούν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους να εκδόσουν το διαζύγιο τους από τσο σπίτι. Ολόκληρη η διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω μιας εφαρμογής στο διαδίκτυο.

Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών θα είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το σύνολο των δικαιολογητικών και ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής

Στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Να σημειωθεί, ότι εντός του 2022 θα δημοπρατηθεί το 90% των έργων που περιλαμβάνονται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε περισσότερα στο moneyview.gr