Γ. Οικονόμου: Θέλουμε τη Δ.Ε.Η. της εποχής του κ. Φωτόπουλου ή μια σύγχρονη επιχείρηση;

Γιάννης Οικονόμου / Photo: media.gov.gr

Στη σημερινή (27/9) ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννη Οικονόμου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο θέμα των τελευταίων ημερών, που αφορά την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η..

Ειδικότερα ο υφυπουργός ανέφερε, ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Δ.Ε.Η. είναι ένα ακόμη βήμα στο δρόμο για την ανάπτυξή της που ακολουθείται από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η Κυβέρνησή μας.

Η επιλογή της αύξησης κεφαλαίου, αντί της πώλησης  ποσοστού 17%, που προέβλεπε το σχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης, επιτρέπει στη Δ.Ε.Η. να αντλήσει πόρους για την ενίσχυσή της, και όχι έσοδα που θα πήγαιναν στους δανειστές για την αποπληρωμή του χρέους.

Το 2018 η Δ.Ε.Η. έγραφε ζημιές €2,8 εκατ. ημερησίως 

Όσο κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας η Δ.Ε.Η. έφτασε στα όρια της κατάρρευσης. Το 2018 έγραφε ζημιές 2,8 εκατ. ευρώ ημερησίως.  Ο κ. Τσίπρας  αδυνατεί να κατανοήσει ότι η άντληση κεφαλαίων θα επιτρέψει στη Δ.Ε.Η. να επενδύσει στις Α.Π.Ε., τόσο εντός της χώρας όσο και στα Βαλκάνια, διασφαλίζοντας επαρκές και φθηνό ρεύμα για όλους -και μάλιστα όχι πρόσκαιρα- αλλά σε διάρκεια δεκαετιών. Δέσμιος  ιδεοληψιών του περασμένου αιώνα, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σημασία της ενεργειακής επάρκειας και της απεξάρτησής μας από εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και τις πολιτικές, οικονομικές, αλλά  και γεωστρατηγικές προτεραιότητες στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Το κρίσιμο ερώτημα σε σχέση με τη Δ.Ε.Η. είναι ποια Δ.Ε.Η. θέλουμε. Θέλουμε τη Δ.Ε.Η. της εποχής του κ. Φωτόπουλου ή θέλουμε μια σύγχρονη επιχείρηση η οποία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις  προκλήσεις που διαμορφώνονται στο χώρο της ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, όχι μόνο στη γειτονιά μας, αλλά και παγκόσμια.

Το σχέδιο για τη  Δ.Ε.Η είναι ένα άλμα στο μέλλον. Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να το κατανοήσει αυτό. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση εκλέχθηκε για να οδηγήσει τη χώρα με ταχύτητα και ασφάλεια στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης εξασφαλίζοντας ατομικά, συλλογικά την ευημερία των πολιτών, την προκοπή τους και το μέλλον της Πατρίδας.  Και το σχέδιο μας για τη Δ.Ε.Η. βρίσκεται σε αυτή την κατεύθυνση.

Οικονόμου: Kαλοδεχούμενη η πρόταση μομφής

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της Δ.Ε.Η. και το γεγονός ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ξεπούλημα της δημόσιας επιχείρησης, καθώς και ότι υπάρχει στη σκέψη του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της Κυβέρνησης, και εναντίον του αρμόδιου Υπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταξύ άλλων απάντησε: “Η πρόταση μομφής θα είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Ελπίζουμε να το τολμήσουν, γιατί θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε πάρα πολύ αναλυτικά, με στοιχεία και με αριθμούς, για το πότε η Δ.Ε.Η. ήταν έτοιμη να καταρρεύσει, τίνος η πολιτική την οδήγησε στα όρια της κατάρρευσης, με τις συνέπειες που θα είχε αυτό για τον Έλληνα καταναλωτή…”

Σχετικά με τα όσα ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση ξεπουλά την Δ.Ε.Η. ο κ Οικονόμου τόνισε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι ξεπουλάς μια επιχείρηση όταν πας στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τη στιγμή που η μετοχή της βρίσκεται σήμερα κάπου πάνω από τα οκτώ ευρώ, όταν στο παρελθόν είχε ένα και δύο και τρία ευρώ. Αυτό θα ήταν ξεπούλημα” και συνέχισε λέγοντας: “δεν  μπορείς να κρύβεις ότι το Κράτος θα έχει το ισχυρότερο ποσοστό μειοψηφίας, της τάξεως του 34%, και μια σειρά από άλλα πράγματα…”

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo κ. Γιάννη Οικονόμου (27/9/21)