Εισβολή στην Ουκρανία: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποδοκιμάζει την εισβολή της Ρωσίας

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας και ζήτησε από τη Μόσχα να σταματήσει τις μάχες και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η κίνηση στοχεύει στη διπλωματική απομόνωση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σώμα. Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από 141 από τα 193 μέλη της συνέλευσης, ενώ 35 μέλη, μεταξύ των οποίων η Κίνα και η Ινδία, απείχαν και πέντε χώρες, όπως η Ρωσία, η Συρία και η Λευκορωσία, καταψήφισαν το ψήφισμα. Το κείμενο του ψηφίσματος «αποδοκιμάζει» την «επιθετικότητα» της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 2.000 πολίτες της έχουν σκοτωθεί από τη ρωσική επίθεση. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy, από την άλλη πλευρά, ισχυρίστηκε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν σε επτά ημέρες του πολέμου.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι εάν διεξαχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, θα περιλάμβανε πυρηνικά όπλα και θα ήταν καταστροφικός, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία, η οποία ξεκίνησε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ουκρανίας την περασμένη εβδομάδα, θα αντιμετώπιζε «πραγματικό κίνδυνο» εάν το Κίεβο αποκτούσε πυρηνικά όπλα.