Οι αγορές αναμένουν την ανακοίνωση του πληθωρισμού μηνός Νοεμβρίου στις ΗΠΑ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή μέρα για τις διεθνείς αγορές, καθώς ανακοινώνεται ο πληθωρισμός του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανό να διαμορφωθεί σε υψηλό από το 1982.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να τροποποιήσει την πολιτική επανεπένδυσης των τίτλων του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (PEPP) προκειμένου να υποστηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου περιορίστηκε τον Οκτώβριο περισσότερο του αναμενόμενου (£13,9 δισ., εκτίμηση: £14,4 δισ., Σεπτέμβριος: £14,7 δισ.).

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο τη μεγαλύτερη ενίσχυση (9%, εκτίμηση: 8,5%, Οκτώβριος: 8,3%) από το 1980, επηρεαζόμενος από τις υψηλές τιμές πρώτων υλών.

Διεθνή Χρηματιστήρια

Όσον αφορά τα Χρηματιστήρια πτωτικά κινήθηκαν οι βασικότεροι δείκτες στις ΗΠΑ μετά από τρεις ημέρες διαδοχικής ανόδου. Μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε ο δείκτης Nasdaq (-1,71%), ενώ ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σχεδόν αμετάβλητος.

Ελαφρώς διορθωτικά κινήθηκε η Ευρώπη με τον DAX να υποχωρεί, ενώ σταθεροποιητικά κινήθηκε ο Stoxx 600 (- 0.08%) με τον ενεργειακό κλάδο να υποχωρεί κατά 1,15%. Πτωτικά 1% έκλεισε ο δείκτης Nikkei, ενώ αρνητικά πρόσημα εμφανίζουν και οι κυριότεροι κινεζικοί δείκτες.

Συνάλλαγμα – Ομόλογα

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των στοιχείων για τον πληθωρισμό μηνός Νοεμβρίου στις ΗΠΑ τα οποία θα καθορίσουν τις προσδοκίες για τη νομισματική πολιτική της Fed, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο παρουσιάζει σήμερα το πρωί ελαφρώς καθοδικές τάσεις ($1,1290-95), σε περιορισμένο εύρος διακύμανσης.

Σταθεροποιητικά σήμερα το πρωί οι αποδόσεις στη λήξη κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη. Η απόδοση στη λήξη του 2ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ διαμορφώνεται σήμερα σε νέο υψηλό (0,725%) από τον Μάρτιο του 2020.

Ενέργεια – Εμπορεύματα

Ελαφρώς καθοδικά σήμερα η τιμή του ΣΜΕ WTI ($70,75/βαρέλι) μετά από την πτώση (-1,96%) που εμφάνισε χθες, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών ($70/βαρέλι).

Ελαφρά διορθωτικά κινείται η τιμή spot χρυσού ($1.772/ουγγιά).

Ανοδικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (+1,3%).

Αναλυτικά στο moneyview.gr