Ο Ευ. Τσακαλώτος ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής & πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε στο Impact Hub στου Ψυρρή ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι η υποψηφιότητα του βασίζεται στο δίπολο: “Συνέχεια και τομή, η συνέχεια είναι η παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και ό,τι καταφέραμε και στην αντιπολίτευση και στην κυβέρνηση. Είχαμε επιτυχίες, καταφέραμε να ρυθμίσουμε το χρέος, να βγούμε από τα μνημόνια. Μεγάλη επιτυχία του Τσίπρα η Συμφωνία των Πρεσπών
Και τομή, γιατί όταν έχεις χάσει με τόση διαφορά, είναι πράγματα που δεν έχεις κάνει καλά. Ίσως δεν πείσαμε με τις προτάσεις και τις παρεμβάσεις μας.”

Τόνισε ότι “Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμένει ένα κομμάτι της Αριστεράς, δεν μπορεί να φανταστώ αριστερά που δεν θέλει να κάνει τέτοια ανοίγματα, από τα ντελίβερι μέχρι αυτούς που δουλεύουν στον τουρισμό. Θέλουμε να απευθυνθούμε και σε έναν νέο που έχει μια μικρή επιχείρηση και είναι επιστήμονας. Να απευθυνθούμε σε ΛΟΑΤΚΙ και ανθρώπους με αναπηρία που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά”.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναρωτήθηκε “πώς απαντάμε εμείς, όχι με ένα επιτελικό κράτος που λέει ο κ. Μητσοτάκης και τα ξέρει όλα και δεν διαβουλεύεται με κανέναν. Θα το κάνουμε με ένα αναπτυξιακό κράτος. Ένα κράτος που ξέρει να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, μια κρίση που ανοίγει όλα τα ζητήματα και αυτό που έβαζε η Αριστερά. Ποιος παράγει; Γιατί παράγει; Πού παράγει; Για ποιον παράγει;”

Και πρόσθεσε “Το ίδιο ισχύει για την ψηφιακή μετάβαση και την τεχνητή νοημοσύνη, που αλλάζει τα πάντα, μέχρι το επίπεδο του πώς αντιλαμβάνεται κανείς την πραγματικότητα. Αν η Αριστερά δεν έχει λύσεις και προτάσεις γι’ αυτά θα χάσει.”

Αναφερόμενος στο όραμά του για το κόμμα αναφέρθηκε στο τρίπτυχο  δημοκρατία, συλλογικότητα, λογοδοσία, λέγοντας ότι “θέλω ένα κόμμα που θα είμαι πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Θέλω να δώσω αυτοπεποίθηση στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω ένα κόμμα αξιόπιστο που δεν λαϊκίζει και δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα από όπου κι αν έρχονται. Ένα κόμμα που ακούει. Που εννοούμε αυτά που λέμε και λέμε αυτά που εννοούμε”.

Ανέφερε ότι πρέπει να αναλυθούν οι αιτίες της ήττας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι στις εκλογές «είχαμε μια θολή ταυτότητα», «το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ξεκάθαρο σε αυτές τις εκλογές». Σημείωσε ότι η Αριστερά θέλει να βοηθήσει τον κόσμο, να είναι καλύτερη η ζωή τους και πως στη διαπραγμάτευση υπό τον Αλέξη Τσίπρα «αποδείξαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε». «Στόχος να δώσουμε δύναμη στον κόσμο», είπε, μιλώντας για τις μάχες -κινηματικές, πολιτικές, προγραμματικές- που πρέπει να δοθούν.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «διεκδικούμε την κυβέρνηση γιατί στο σύνολο τους σε αυτά που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να πάει την Ελλάδα σε διαφορετική κατεύθυνση». Μίλησε εντέλει για ένα κόμμα που «έχει μια άγκυρα για το πού θέλουμε να πάμε, για ποιους θέλουμε να πάμε και με ποιους θέλουμε να πάμε».

Στην εκδήλωση για την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του ο κ. Τσακαλώτος πλαισιώθηκε στο πάνελ του βήματος από τους Ανδρέα Ξανθό, Χάρη Μαμουλάκη, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Μακρίνα Βιόλα Κώστη, οι οποίοι έκαναν σύντομες τοποθετήσεις. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας