Ο θρυλικός Ζορμπάς ζωντανεύει στον Ελληνικό Κόσμο

Το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη: «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» σε θεατρική διασκευή Γιάννη Κακλέα και Γεράσιμου Ευαγγελάτου και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα ανέβηκε στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού ‘Ελληνικός Κόσμος’,σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και θεατρικών παραγωγών ‘Τεχνηχώρος’.

Ο στόχος της παράστασης και το σημείωμα του σκηνοθέτη

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας, εμπνέεται αυτή τη φορά από τον πιο πολυμεταφρασμένο συγγραφέα σε όλο τον κόσμο και τον ήρωα του Αλέξη Ζορμπά. Στήνει επί σκηνής ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα, ίσως τη μεγαλύτερη θεατρική παραγωγή που έχει γίνει για τον Ζορμπά!

Λέει χαρακτηριστικά: «Χάρη στον ‘Ζορμπά’ ο Νίκος Καζατζάκης κέρδισε μία διεθνή αναγνώριση, που δεν αξιώθηκε ποτέ άλλος νεοέλληνας λογοτέχνης. Ένα πνεύμα ελεύθερο, ατίθασο, μία ψυχή Διονυσιακή με αχαλίνωτο πάθος για έρωτα και ταξίδια, βαθιά φιλοσοφημένος με μία γήινη σοφία αρχέγονη, πέρα από συμβάσεις και συντηρητικά κοινωνικά πρότυπα.» Και συνεχίζει: «Η παράστασή μας, εστιάζει στην απρόσμενη και αποκαλυπτική συνάντηση ενός νέου ανθρώπου με βαθιές ανησυχίες και αδιέξοδα, που αναζητάει ένα δρόμο για να ζήσει μία ζωή ελεύθερη με τον Αλέξη Ζορμπά, σε ένα ταξίδι μύησης και αναζήτησης ταυτότητας».

Πως είδε τον Ζορμπά ο Νίκος Καζαντζάκης

Όπως αναφέρει και ο Νίκος Καζαντζάκης: «Ας του δώσουμε το αίμα μας να ζωντανέψει. Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να ζήσει λίγο ακόμα ο εξαίσιος αυτός φαγάς, πότης, δουλευταράς, γυναικάς κι αλήτης. Η πιο πλατιά ψυχή, το πιο σίγουρο σώμα, η πιο ελεύθερη κραυγή που γνώρισα στη ζωή μου».

Οι ερμηνευτές

Τον μυθικό Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γιάννης Στάνκογλου, ενώ στον ρόλο της Μαντάμ Ορτάνς είναι η Όλια Λαζαρίδου. Ο Αιμιλιανός Σταματάκης στον ρόλο του συγγραφέα, ο Ιβάν Σβιτάιλο υποδύεται τον Μαυραντώνη, η Ηλιάνα Μαυρομάτη στον ρόλο της χήρας και ένας θίασος πολυπληθής από ταλαντούχους ηθοποιούς και χορευτές.

Οι συντελεστές

Τα σκηνικά είναι του Μανώλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη, η κίνηση της Αγγελικής Τρομπούκη, οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου και το βίντεο του Παντελή Μάκκα. Η Πρωτότυπη μουσική είναι του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ την μουσική επιμέλεια της παράστασης αναλαμβάνει ο Βάιος Πράπας.

Ερμηνεύουν επίσης οι: Θ. Τσουανάτος, Α. Καρναβάς, Δ. Φουρλής, Ν. Φώσκολου, Γ. Γιαννούλης, Δ. Πολυκανδρίτου, Ν. Γραμματικόπουλος, Τ. Ζαχαράκης, Ν. Κωνσταντόπουλος, Η. Κωστάκης, Σ. Μιχαήλ, Μ. Περγιουδάκη, Π. Σεργουνιώτη, Δ. Σταματοπούλου, Ε. Στεφανουδάκης, Β. Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Α. Βυλλιώτη και Ι. Καρκαρασβίλη.

Ας απολαύσουμε τον θρυλικό «Ζορμπά» στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού ‘Ελληνικός Κόσμος’.

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή 19.00, Παρασκευή και Σάββατο 20.30. Την Τέταρτη 09/11 δεν θα πραγματοποιηθεί η παράσταση!

Τιμές εισιτηρίων: VIP 55€, Ζώνη Α 45€, Ζώνη Β 35€, Ζώνη Γ 28€, Ζώνη Δ 22€, Πλαϊνές – Θεωρείο Α 17 €, Θεωρείο Β’14 €. Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση.

Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος. Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: theatron254.gr

Ομαδικές κρατήσεις άνω των 20 ατόμων: Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: tameio@hellenic-cosmos.gr. http://www.theatron254.gr/index.php?pid=4&eid=211

 Για περισσότερες πληροφορίες: fhw.gr/cosmos